En ting er ganske sikkert og det er at når jeg blir kritisert, kvesser jeg klørne og får lyst til å kløne. Blir jeg fortalt at det jeg tror, mener, tenker og gjør er feil, er det nærmest garantert at jeg vil prøve å bevise at det jeg tror, mener, tenker og gjør er riktig.

Bare spør min mann. Han har fått oppleve klørne. Det har også diverse andre. Senest var det en parkeringsvakt som, selvfølgelig helt ubegrunnet, ga meg en bot. Det endte med at jeg fortalte ham at byen hans, Oslo, er en drittby og han gjengjeldte kommentaren med å si at boten måtte betales. Han fikk altså det siste ordet. Jeg hater ham fortsatt.

Oddny Gumaer er grunnlegger av organisasjonen Partners Norge

Jeg har oppdaget med meg selv at ofte forsvarer jeg min stilling med hele meg selv om jeg for lengst har innsett at min motstander har rett og fortjener å vinne. Heller enn å innrømme at jeg har tatt feil, bruker jeg masse energi på å finne argumenter for mitt standpunkt. Det handler ofte ikke om sannhet, men om å vinne.

Hvorfor finnes det fortsatt mennesker i den opplyste delen av verden som hardnakket argumenterer for at jorda er flat? Det kan umulig være fordi de tror på det de selv sier. Hvorfor innrømmer politikere så sjelden at de har tatt feil eller ledere at deres ansatte har rett? Hvorfor er det ganske sikkert at en prest som offentlig har sagt at han ikke vier homofile, sannsynligvis ikke kommer til å endre standpunkt? Spesielt etter at han har blitt hengt ut i media? Hvorfor er vi redd at Putin kommer til å trykke på atombombeknappen?

Jeg er av den oppfatning at man kan gjøre mye mer om man setter seg ned med en kopp kaffe og lytter og prøver å forstå enn ved å fyre løs med all den ammunisjon man har.

Fordi de fleste som kjenner seg kritisert eller angrepet først og fremst tenker at de må forsvare seg. Vi tenker kanskje på oss selv som ganske velutviklet, men sannheten er at hjernen vår er like primitiv i noen områder som den var den gangen forfedrene og mødrene våre jaktet ville dyr og bodde i huler. Vi trenger ikke å bli angrepet av en løve for at hjernen skal gå i fullt beredskap. Det holder gjerne at noen kritiserer eller motsier oss og vi er i kampmodus. Her er det noen som truer vår identitet og vi må forsvare oss, sier hjernen og vi tror på det. Ut kommer klørne.

Og den enkleste måten å forsvare seg på i vår verden der vi sjelden blir angrepet av løver, men ofte av mennesker, er å angripe motstanderen. På den måten vender vi fokuset bort fra våre egne følelser av å være såret eller skamfull, og vender oppmerksomheten mot de andres mangler og feil.

Jeg ser debattprogrammer på TV og der står man på hver sin side av studio, som for å illustrere at her er det krig. Kan man noen gang oppnå enighet mellom parter der ingen egentlig er interessert i å høre den andres synspunkt og alle har som mål å fremme sine egne? Det er svært tvilsomt. Jeg leser overskrifter på nettaviser der mennesker blir latterliggjort for å mene, tro og gjøre noe samfunnet vårt har bestemt er feil. Hva oppnås med en slik latterliggjøring og høylytt kritikk? Ikke at de fredløse endrer mening i alle fall.

Jeg vil slå et slag for raushet og velvilje i stedet. Mulig at løpet er kjørt når det gjelder Putin, men kanskje ikke når det gjelder andre som man synes har skakkjørte meninger og reaksjonære holdninger.

De politiske motstanderne, de religiøse fanatikerne, de overfladiske skjønnhetsmodellene, de halvgamle mannfolka, de overgangsaldrende kvinnfolka, de umulige tenåringene og de senile foreldrene har kan hende en grunn for holdningene sine. Tenk om man i stedet for å overbevise dem om at de tar feil tok seg tid til å høre hvorfor de tenker som de gjør.

Jeg er av den oppfatning at man kan gjøre mye mer om man setter seg ned med en kopp kaffe og lytter og prøver å forstå enn ved å fyre løs med all den ammunisjon man har. Jeg tenker nå at det hadde vært bedre om jeg hadde spurt parkeringsvakta om hvordan han likte jobben sin, om han hadde mange venner og om drømmene hans heller enn å fortelle han at han bor i en drittby og har ødelagt dagen min. Jeg skal huske det til neste gang.