Kjære Alti Magneten – kjære restaurantbransje og matfolk på Innherred.

Når pandemien er over, ønsker jeg meg en Food Court på Magneten og en Mathall i Trehusbyen. Gjerne en på Verdalsøra også.

Noe av det jeg satte aller mest pris på i USA, var alle Food Court’ene på kjøpesentrene rundt forbi. Her kunne jeg slå leir mens konemor og alle ungene fór rundt omkring og prøvde på seg forskjellige klesplagg, fikk ut aggresjonen på noen games, shoppet plastikkgjenstander eller diskuterte neglelakk.

Idar Kjølsvik, professor ved Nord universitet og fast spaltist i Innherred.

Familien storkoste seg og jeg holdt fortet i Food Court’en. Her satt jeg og passet på ytterklær, handlebager og hva det nå måtte være. Samtidig fikk jeg meg en kaffekopp og noe å spise fra ulike verdenshjørner. Og om et barn gikk tom for penger, kunne det være hjelp å få hos faderen. Om ikke annet tok vi en samtale om tulle-gjenstander det ikke var noe vits i å bruke for mye penger på.

Jeg elsker en skikkelig Food Court, og hele familien følte seg trygg og god når fortet var bygget opp og vi hadde et fast holdepunkt i tilværelsen.

Amerikanerne har funnet opp veldig mye bra. Food Court er en av de beste oppfinnelsene deres. Og jeg ønsker meg en skikkelig Food Court på Magneten – alt burde ligge til rette for det, når det nå bygges ut på Moan.

Hva er det jeg egentlig snakker om nå, da? Jo, det er et område med mange sitteplasser, med ulike serveringstilbud plassert rundt omkring. Dette er noe annet enn noen restauranter som er samlet på samme sted. Er man på en restaurant, må hele familien spise mat fra det samme kjøkkenet. På en restaurant får du ikke lov til å sitte særlig lenger enn til at alle har spist opp maten. Det kommer servitører og bestemmer over plassen du sitter på.

Jeg elsker restauranter også, men Food Court er noe annet, noe mer, noe enda mer behagelig. For her kan altså han far sitte i mange timer og ha det bra, selv om han er med på shopping. Her kan han far rett og slett gjøre nytte for seg samtidig som han er blid og glad.

Slik vil jeg ha det på Magneten også. Da lover jeg at vi skal bruke mer penger enn vi har råd til.

– Slik vil jeg ha det på Magneten også. Da lover jeg at vi skal bruke mer penger enn vi har råd til, skriver Idar Kjølsvik. Foto: Anders Vinje

Europeerne har funnet opp veldig mye bra, de også. For eksempel filosofien, demokratiet, universitetene, vitenskapene og all klassisk musikk. Og så har europeerne funnet opp Mathallen. Dette er ikke en Food Court og noe mer enn et marked, mer enn et utvalg butikker under samme tak.

Mathaller er det ypperste av europeisk matkultur. For eksempel Mathallen i Lisboa. Den imponerte meg kanskje aller mest. Men også Mathallen i Stuttgart, den elsker jeg av hele mitt hjerte og kommer tilbake til hver sommer. De europeiske mathallene er kanskje ikke like barnevennlige som de amerikanske. Men de er toppen av toppen for alle som er glade i mat og matkultur.

I Mathallen finnes alle de som selger ferske råvarer – og som samtidig viser hvordan man kan tilberede dem. I fiskedisken finnes alt hva hjertet kan begjære fra sjøen, samtidig som krepsene, skjellene, østersene og fiskeslagene tilberedes der og da. Damen bak fiskedisken vet hva hun holder på med, slakteren ved siden av kan mer enn å partere døde dyr, han vet hvordan stykningsdelene kan bli til de lekreste retter.

En Mathall er så mye mer enn et nøytralt supermarked, og maten tilberedes slik at alle kan se det. Her skjules ingenting bak lukkede kjøkkendører.

Mathallen på Vulkan i Oslo. Spaltisten drømmer om et lignende tilbud på Innherred. Foto: Thomas Brun / NTB

Trehusbyen er som skapt for en Mathall med europeisk tilsnitt. Trøndelag er Europeisk Matregion 2022, vi bor midt i matfatet med sjø og hav den ene retningen og skog, fjell og vidde den andre. Vi har en sterk matkultur som vi sjøl er fryktelig glad i, og som vi holder på å oppdage at kan vises bort til andre nasjoner også.

Vi har holdt på med Bondens marked i mange år, vi har gårdsbutikker og lokalprodusenter over alt. Levanger bare må få seg en ordentlig Mathall, om ikke vi, hvem da? Jeg kunne være fristet til å foreslå konkrete hus og bygninger som er velegnet til dette, og aktører som burde være med på det. Men jeg skal la være å gå i detalj. Jeg er også sikker på at jeg har veldig mange med meg i dette ønsket.

Og hva med å kombinere Mathall med for eksempel museum og bibliotek? Eller å kombinere Food Court med kinoer og underholdning? Jeg ser det for meg begge deler, og lover høytidelig å bruke dem begge to. Ofte og gjerne.