Den store barnevogna med plass til to setter meg virkelig i arbeid når vi skal trille eller kjøre bil et sted.

Hvis du har sett Formel 1-serien «Formula 1: Drive to Survive» på Netflix, så kan jeg fortelle at det å gjøre klar en dobbel-barnevogn har likhetstrekk med jobben Formel1-teamene gjør i et såkalt «pitstop». Men der en håndfull profesjonelle arbeidere utfører jobben på bilen, må vi småbarnsforeldre klare oss selv.

I løpet av kortest mulig tid skal «kjøretøyet» preppes og gjøres klart for videre ferd. Det skal monteres, skyves og klikkes, stukes og justeres, før ting er på plass og vi kan suse videre – forhåpentligvis med alle hjulene på og en dyrebar last i sikkerhet.

I dette racet handler det også om sekunder.

Gjennomsvett tobarnsfar, ja? Opptil flere ganger daglig.

Andreas Ryen Eidem fra Levanger er tekstforfatter i Tibe T reklamebyrå i Trondheim. Han er fast spaltist i Innherred.

Selv liker jeg å si at jeg er en av Norges aller beste på bæring av utstyr. Jeg kan ha fire–fem kolli over skuldrene på en og samme tur. Knærne skjelver og skuldrene verker når klær, bleier, bæreseler og husholdningsvarer skal ut og inn. Tid å spare på slikt.

I øvelsen «Tyngdekraft» i «Mesternes mester» går deltakerne så mange lengder de orker med stadig flere sandsekker over skuldrene. Her ville trolig en småbarnsforelder gjort rent bord.

En annen gren jeg kunne gjort det sterkt i, er 100 meter bleiepose. Jeg har kompiser som har vært småbarnsfedre før meg som fnyser av disse spesialposene. De er kostbare, men verdt hver ei krone. Når bøtta er full, har man effektivt pakket metervis med bleier – det ser nesten ut som monolitten i Vigelandsparken. Det er på sprang mot restavfallet at vi småbarnsforeldre glatt hadde klart NM-kravet. Ikke nok med det, vi gjør det i sandaler. På glattisen.

Så er det raskt inn igjen for å lage kveldsgrøt.

Vinteren vi forsøker å legge bak oss, var ekstra svett for de fleste småbarnsforeldre. Ettersom forrige vinter var preget av nedstengninger og mindre kontakt mellom mennesker, flasket det seg opp med virus til årets vinter. Det var ikke mange dager jeg og de andre småbarnsfedrene på jobb var på kontoret samtidig. Noen av oss var alltid hjemme med sykt barn.

En annen som tydeligvis opplevde det samme, var vernepleier, tobarnsfar og medlem i Åsane Arbeiderparti, Trond Spurkeland fra Bergen. Han har en spenstig idé for å løse småbarnsforeldrenes tidsklemme. I vinter skrev han et debattinnlegg i Fontene der han foreslo å innføre redusert arbeidstid for småbarnsforeldre, men da med en stor fordel, vi skulle likevel få full lønn.

«Alle småbarnsforeldre kjenner på utfordringene, det kan oppleves som et gap mellom arbeidsgivers krav og småbarnsforeldres forutsetning. Vi har en rekke hindre før en kommer på jobb, og etter jobb», sa Spurkeland i et intervju med Bergensavisen.

I debattinnlegget skriver han om netter med lite søvn og travle morgener. Og at barna kan bli levert i barnehagen i hui og hast, når man helst skulle tatt seg litt bedre tid til deres behov og følelser. Kan den småbarnsforelderen som ikke har opplevd dette, kaste den første bleiepose?

I kommentarfeltet har ikke alle sansen for forslaget om mindre arbeid og full lønn. Dagens småbarnsforeldre har gode nok ordninger fra før av, mener flere.

Likevel synes jeg at Spurkeland reiser en interessant debatt. Nei, vi skal nok ikke klage altfor mye som norske småbarnsforeldre. Med subsidiert barnehage og SFO, lang fødselspermisjon og rett på sykedager, har vi mange fordeler. Men kravene i arbeidslivet har nok økt de siste årene. I tillegg kommer de sosiale forventningene om hva en skal få til, både i karriere, privat og som forelder. Her kan vi jo også takke oss selv. Samtidig, det er ønsket politikk at folk skal få flere barn i Norge. Da kan det være at vi må se på hvordan dagens offentlige støtteordninger og organisering av arbeidsliv legger til rette for det.

Som Spurkeland påpeker i debattinnlegget, løser mange av dagens foreldre tidsklemma med å jobbe fleksitid på kveld eller i helgene. Arbeidsmiljøloven gjør det også mulig å gå i dialog med arbeidsgiver om redusert arbeidstid – og lønn – for en periode. Men som bergenseren skriver, noen er avhengig av full lønn. Å skulle redusere sin stilling i en tid hvor det er mangel på arbeidskraft, ville også vært problematisk om mange skulle gjort det.

Før i tida fantes det en ordning med såkalte husmorvikarer, som kom hjem til familier som trengte hjelp på grunn av sykdom, eller noe annet. Er det på tide å børste støvet av denne? Spøk til side, jeg lurer på hvordan denne vinteren var for aleneforeldre uten «tilgang» på besteforeldre som kan stille opp når det kniper som verst.

Dolly Parton sang om å jobbe ni til fem. I Norge jobber de fleste kortere dager enn det. Og snart kan det bli enda færre timer på jobb. Flere store norske kommuner, deriblant Stavanger og Oslo, vil de neste årene kjøre pilotprosjekter hvor enkelte ansatte jobber sekstimersdager.

Hva har kortere arbeidsdag å si for økt trivsel, redusert sykefravær, bedre tilbud og produktivitet på jobb?

Nye måter å organisere arbeidslivet på vil med andre ord trolig komme uansett. Etter pandemien ser vi at flere arbeidsgivere åpner for fortsatt hjemmekontor. Derfor må målet være å finne løsninger som kommer samfunnet og alle til gode. Også arbeidsgiverne.

Inntil videre må vi småbarnsforeldre utnytte de ressursene vi har. Med sist vinter friskt i minnet, tenker jeg at det egentlig hadde vært på sin plass å gå ut i en generalstreik denne våren.

Jeg frykter derimot for lite forståelse hjemme. Og bleiebøtta må uansett tømmes.

Andreas Ryen Eidem, tekstforfatter i Tibe T