Strømkrisen på Østlandet er bare forsmaken: Renta, strømmen, drivstoff, varer – alt sammen vil bli dyrere, også for oss trøndere.

For et par uker siden bandt jeg renta på boliglånet. Den flytende renta er på vei oppover i 2022. Jeg tror den vil fortsette å gå opp i årene som kommer.

Espen Leirset, førsteamanuensis i statsvitenskap, Nord Universitet. Påtroppende ansvarlig redaktør i Innherred.

Renta vil gå opp, fordi alle prisene er på vei oppover. Strøm og energi, transport, byggevarer og vareproduksjon – alt går opp. Når alle prisene går opp, kalles det inflasjon, altså at pengenes verdi svekkes. Det økonomiske svaret er å øke prisen på penger – altså å øke renta. Noe Norges Bank har varslet at de vil gjøre framover. Formålet med dette er at du og jeg skal få mindre penger mellom hendene. Resepten er å forhindre at vi bruker penger på alt vi liker å bruke penger på. Det vil si å handle varer, reise, bruke strøm og leve livene våre. Når vi tvinges til å bruke mindre penger på dette, svekkes etterspørselen – og prisene går ned. Inflasjonen svekkes. Slik er det iallfall i teorien.

Det er flere årsaker til at prisene nå går mye opp. Pandemien er selvsagt viktig. Smitten gjør at containerskipene ikke går like effektivt som de gjorde. Alle varer som trenger å fraktes, får økte transportkostnader og økte priser. Dessuten har de store fabrikkene har hatt driftsproblemer. Produksjonen går dårligere, og det blir færre varer på markedet, og det fører til at prisene øker.

Men pandemien er ikke den viktigste forklaringen. Den sentrale, underliggende driveren på de økte prisene, er det grønne skiftet. Hele ideen bak det grønne skiftet, er å gjøre energibruken vår mer klimavennlig. For å klare det, må energi bli dyrere. Det må lønne seg å kutte ut energi, og å gjøre energien klimavennlig. Det grønne skiftet kan slik sett omskrives til det dyre skiftet.

Planen til Norge og EU er å kutte utslipp drastisk. Det viktigste enkelttiltaket her i landet, er å bytte ut gasskraftverkene som pumper opp olje på norsk sokkel, med strømkabler fra land. Dette vil presse prisen på norsk strøm enda mer opp. På Østlandet er prisene nå riktignok helt ekstreme, men dyrere strøm vil være en ny normalsituasjon. Vanlige folk vil måtte betale mer for strømmen. Selv om prisene er moderate i Trøndelag nå, er trenden klar på sikt: Prisene skal opp.

De økte prisene på energi, varer og tjenester, vil legge et stort press på lønnsoppgjørene i årene som kommer. Du vil trolig få økt lønn, men den økte lønna vil mer enn spises opp av at prisen på mat, energi, varer og tjenester vil øke. Dermed må renta være høyere enn før, for å unngå at inflasjonen løper løpsk. Summa summarum vil folk sitte igjen med mindre penger mellom hendene.

Den viktigste underliggende driveren for denne megatrenden, er altså det grønne skiftet. Vi må rett og slett betale mer for alt vi driver med, for å unngå for store CO2-utslipp.

Dette vil ha flere, store konsekvenser. Politisk vil det bli stor uro, med vekst i ytterkantene av politikken. Vi ser allerede at Rødt, et radikalt protestparti, vokser kraftig. Slike sterke protestbevegelser blir antagelig en normal del av politikken i årene som kommer.

Espen Leirset

Førsteamanuensis i statsvitenskap, Nord Universitet.

(Espen Leirset begynner som ansvarlig redaktør i Mediehuset Innherred 21. mars)