Levanger undervannsklubb er arrangør for Ryddeaksjon 2018, hvor søppel på havbunnen blir fjernet av dykkere. Aksjonen arrangeres over hele landet, og Levanger er en av en rekke steder hvor ivrige sportsdykkere står bak oppryddingen under vann.

Metall, plast og annet søppel fyller havbunnen i sundet. Foto: Fredrik Hegge

- I dag dykker vi ned i sundet for å se hvor det ligger søppel og kartlegge cirka mengder og steder vi må oppsøke i ryddeaksjonen, sier Einar Morten Slapgård.

Viktig arbeid

Han er en av seks dykkere som lørdag formiddag dykket i Trondheimsfjorden ved Levanger for å finne ut hvor det ligger mest søppel. Aksjonen er et samarbeid med dykkerklubben i Steinkjer, og ryddeaksjonen gjennomføres langs flere destinasjoner langs fjorden og på steder hvor dykkerne ofte holder til.

John og Einar Morten Slapgård er ivrige dykkere, og legger ned en god innsats for å holde sundet i Levanger rent.

- Vi ønsker å rydde opp i fjorden, men også sørge for å holde stedene vi selv benytter oss av rene. Plast og søppel i sjøen er et stort og økende problem, som vi er nødt til å jobbe for å forebygge, sier Slapgård og får bifallende nikk fra broren John Slapgård.

De minner om at Norge har en av verdens beste havområder for dykking, med korallrev og et dyreliv av de sjeldne.

To tonn

Lørdagens innsats danner grunnlaget for den kommende ryddedagen, hvor de bruker dokumentasjonen de nå samler inn med video- og fotokamera.

Flere dekk på havbunnen i Levangersundet. Foto: Fredrik Hegge

- Målet er å øke omfanget av ryddeaksjonen, og i Levanger håper vi å samle inn to tonn søppel. Samarbeidet mellom Levanger og Steinkjer gjør også at vi kan legge inn en større innsats på hvert sted, sier Slapgård.

John Ellev Slapgård sier etter å ha avsluttet filmingen på havbunnen mot småbåthavna og ved innseilingen til Levanger at det er søppel på bunnen enn noen skulle tro.

Flere traktordekk ligger på bunnen av sundet. Foto: Fredrik Hegge

- Det er fryktelig mye avfall. Det er alt fra dumperdekk og bildekk til plenklippere, plenklippertraktorer og veldig mange batterier. I tillegg er det plast over alt og gamle handlevogner, sier han.

På grunn av at det er mer avfall enn forventet, har de bestemt seg for å hyre inn en egen båt med kran for å ta seg av avfallet.

- Men da er vi avhengig av å få på plass økonomisk støtte. I tillegg må vi ha 30-40 dykkere fra klubbene i Steinkjer og Levanger for å gjennomføre oppryddingen i en samlet aksjon, sier Slapgård.

Samler inn til ryddebåtmotor

Dato for ryddeaksjonen er foreløpig ikke avklart, men det skal skje før sommeren. Undervannsklubben har også etablert en Spleis-innsamling, hvor de samler inn penger til ny båtmotor, og over tid også en ny båt.

Mobiltelefoner finnes også på havbunnen. Foto: Fredrik Hegge

- Vi har virkelig behov for en ny motor til båten i forkant av ryddeaksjonen, siden dagens båtmotor er gammel. Vi tilbyr også et gratis prøvedykk til de som gir 149 kroner via spleis-aksjonen, sier Slapgård.