Formannskapet i Verdal hadde torsdag reglene for salgs- og skjenkebevillinger de neste fire årene til behandling, også det en sak som til syvende og sist avgjøres i kommunestyret.

Rådmannen innstilte på samme regler som i dag, men oppfordret til diskusjon rundt uteservering, som kan være en av årsakene til det høye støynivået fra et av byens skjenkesteder.

Innherred.no observerte forholdene sist helg ved 01.40-tiden, og i hvert fall på denne kalde tiden av året later det til mer å være høy musikk ut gjennom åpne vinduer og dører som er støyende, enn folk som konsumerer alkohol ute.

Kan få unaturlige utslag

KrFs Tor Petter Abelsen fremsatte likevel et forslag om at skjenking utendørs burde opphøre ved midnatt.

– Jeg har selv reist litt rundt i verden, og i hvert fall de plassene jeg har vært så har det vært stille ved tolvtiden. Blant annet fryktet jeg det verste da jeg en gang hadde et rom like ved en karaokebar på Gran Canaria, men også der var det null bråk utover natta, forklarte han.

Ordfører Bjørn Iversen poengterte at skjenkebestemmelser gjelder for alle steder, og at man ikke kan ta utgangspunkt i ett enkelt tilfelle.

– Sier vi nei til å skjenke utendørs etter midnatt gjelder det også alle andre, både SNK og Granfosshuset for den del. Da spørs det om et slikt vedtak gagner skjenkepolitikken vår, sa han.

Politiets oppgave

Marit Voll innvendte at skjenking og støy ikke nødvendigvis henger sammen, og påpekte at kommunens ansvar er å håndheve skjenkebestemmelsene.

– Der har vi avtale med selskap som foretar kontroller. Støynivå er ikke vår myndighet å kontrollere.

Rådmann Jostein Grimstad viste da også til politiloven, som sier at det er lovens lange arm som håndhever den alminnelige ro og orden.

– Å begrense skjenketiden ute vil likevel kunne føre til at gjestene oppholder seg mindre utendørs. Det kan ikke skade å prøve det ut. Kanskje gagner det hele driften, og det er lettere å holde kontrollen på gjestene for utestedene også, argumenterte Anne Kolstad (SV). Hun mente at utepils heller ikke er det hun forbinder med kjølige nattetimer.

– Da tenker jeg på å sitte i sola og kose seg på dagtid og tidlig kveldstid. Å stenge uteserveringen ved midnatt går ikke ut over det, sa Kolstad.

Oppfordret til dialog

I debatten ble for øvrig også poenget med at de som velger å bo i sentrum må akseptere litt støy trukket frem, selv om mange av naboene til det verst utsatte stedet bodde der lenge før det kom et skjenkested der, og at det i utgangspunktet ikke var et typisk skjenkested, men en restaurant. Noen av dem er også i en situasjon der de ikke så lett kan flytte derfra, og boligene er neppe lettsolgt heller.

Både Tor Petter Abelsen (KrF) og Brita Kleven Thorsvik kom med klare oppfordringer til rådmannen om å gå i dialog med det mest aktuelle utestedet og beboerne, for å bedre situasjonen.

– Jeg har selv vært der for å oppleve forholdene, og det er ikke lite støy vi snakker om. Vi har et ansvar som folkevalgte for at innbyggerne har et godt bomiljø, og vi snakker mye om å skape god bolyst, sa Abelsen.

Rådmann Jostein Grimstad forsikret om at kommunen allerede har en dialog på det, og at situasjonen stadig diskuteres i politirådet.

– Men vi har åpenbart mer å gjøre. Arbeidet må forsterkes, repliserte Abelsen.

Forskjell på grendehus og forening

Noen konkrete vedtaksforslag på dette ble ikke fremmet i formannskapet, som vedtok hele rådmannens innstilling slik den forelå. Det betyr ellers blant annet fortsatt 16 års aldersgrense på offentlig fest med alkoholservering (Abelsen foreslo 17 år, fikk kun sin egen stemme) og restriktiv holdning til søknader om skjenking fra samme søker som minner om fast drift.

For det siste ble det fra rådmannen påpekt at det er en forskjell på søknader fra grendehus, som pleier å få innvilget sine skjenkebevillingssøknader, og søknadene fra Verdal IL i forbindelse med quizen og Trones velforening i forbindelse med Rosenborgs Europa League-kamper i fjor høst - der begge arrangørene måtte nøye seg med en kveld med skjenking.