23. mai samles formannskapet i Levanger til sitt maimøte. Da skal politikerne behandle budsjett og regnskap for 2018, med stikktittelen «tiltak for balanse». Årsaken er kommunens økonomiske situasjon. Rådmannen foreslår i så måte å pålegge alle enheter om å planlegge årets drift ut fra et forbruk på maksimalt 99 prosent av tildelt budsjettramme. Det betyr at alle enheter er nødt til å kutte minimum en prosent av sitt opprinnelige budsjett.

- Det er slik at aktiviteten i fjor var vesentlig over det vi har rammer til. Da ble vi berget av merinntekter på skatt og integrering av flyktninger. Men det har vi ikke på samme måte i år, og dermed må vi gå ned på våre vedtatte budsjettrammer. Det betyr at vi må kutte 30-40 millioner kroner sammenlignet med aktiviteten per 1. januar, sier rådmann Ola Stene.

Kuttlisten

Rådmannen offentliggjorde onsdag sin liste med forslag til hvordan kommuneøkonomien skal bedres, ved å kutte i en rekke tilbud og tjenester. Listen er som følger i rådmannens forslag til innstilling ovenfor formannskapsmøtet onsdag 23. mai:

  • Skogn svømmehall legges ned fra 01.07.18.

  • Kommunale seniortiltak avvikles fra 01.07.18. Alle lokale særavtaler ogfrikjøpsavtaler som går utover sentrale avtaler sies opp og reforhandles.

  • Kinodrift ved Festiviteten avvikles i påvente av etablering av ny privatkino.

  • Det avlyses et kommunestyremøte og et møte i hver av komitéene høsten 2018. Kommunalt tilskudd til politiske partier reduseres med 20 prosent.

  • Kommunens avsetning til lærlinger reduseres med kr. 500.000,-.

  • Det utbetales ikke tilskudd til lag og foreninger fra Formannskapetstilskuddspost for resten av 2018.

  • Prisene på praktisk bistand i hjemmet for brukere med inntekt over 2G heves med 10 % fra 01.07.18. Økt inntekt beholdes på enhet Hjemmetjeneste.

  • Åsvegen 5 avvikles fra 01.01.19, tiden frem til avvikling brukes til å etablere et tilsvarende tilbud i en av de øvrige kommunale boligene.

- Det er aldri populært å avvikle noe som er ønsket av innbyggerne. Vi må forvente at noen vil være skuffet og uenig, men vi har prøvd å finne tiltak som kan bety noe. Vi tar mange mindre tiltak, men er tydelige på at vi må ta for oss større ting som monner. Nå blir det opp til politikerne å vurdere om de er enige i administrasjonens tiltak eller har bedre forslag selv, sier Stene.

Tar opp stridssaker

Den foreslåtte kuttlisten betyr også at flere saker som har vært debattert heftig før, igjen skal bli diskutert. Deriblant nedleggelse av svømmehallen på Skogn og avvikling av Åsvegen 5. I sitt kuttforslag foreslår rådmannen å legge ned svømmehallen på Skogn så raskt som mulig.

- Hallen på Skogn er etterhvert slitt og vil ha behov for en betydelig standardheving i nær fremtid om den skal drives videre. Årlig innsparing ved å avvikle drift ved hallen anslås til 1,5–2,0 millioner kroner. Skolesvømming vil måtte overføres til Trønderhallen, noe som medfører noe høyere transportkostnader enn i dag. Dette avhenger avhvordan skolesvømmingen organiseres. Om svømmehallen på Skogn nedlegges, vil dette også bidra til å bedre den økonomiske situasjonen for Trønderhallen gjennom en sannsynlig økning i besøkstall, står det i saksframlegget.

Til Innherred sier rådmannen at svømmehallen er gammel, og har store behov for renoveringer.

- Vi starter med sommerstengning fra neste uke og fram til høstferien, men vi vet at tilstandsrapporten sier vi må bruke 10-15 millioner kroner på vedlikehold. Det er med foreløpige estimater. Samtidig skal vi klare å dekke svømmebehovet med Trønderhallen, selv om det betyr litt lengre kjørevei for enkelte, sier Stene.

Rådmannen foreslår samtidig å utrede andre tiltak, som innebærer større tiltak over tid og krever mer forarbeid:

- Innføring av parkeringsregulering ved alle kommunale bygg.

- Salg av kommuneskogen.

- Endring av skolestruktur.

- Gjennomgang av kommunal eiendomsmasse med tanke på salg.

Vil utrede skoleflyttinger fra Ekne, Åsen og Ytterøy

Sparetiltakene betyr også at kommunen åpner for salg av eiendommer og skog, men også åpner for å se på nye endringer i skolestrukturen. Stene sier at skolestrukturdebatten tar utgangspunkt i trinn to av skolestruktursaken fra 2012. Den gang ble det ikke gått videre med planer om endringer for grendeskolene, men rådmannen åpner nå for at tiden kan være inne.

- Vi hadde en stor skolestrukturrunde i 2012. Nå er det på tide å se om det er politisk villighet til å begynne prosessen med trinn to, noe som det er naturlig å se på i forbindelse med prosessen vi er inne i, sier Stene og poengterer at det likevel ikke betyr at skoler blir nedlagt eller nedskalert med det første.

I saksframlegget fra rådmannen heter det at skolene må kutte i ressursbruk til blant annet pedagoger og fagarbeidere. Blant annet må Ekne barneskole redusere pedagogressursen med 270 prosent og assistentressurs med 42 prosent fra 1. august, men også de andre skolene må kutte i ressursene.

- Dette illustrerer en knapphet på ressurser i grunnskolen iLevanger, og rådmannen finner det naturlig at fremtidig skolestruktur vurderes. Det synes naturlig å se på konsekvenser av flytting av Ekne barneskole til Skogn barne-og ungdomsskole, ungdomstrinn på Åsen barne-og ungdomsskole til Skogn barne- og ungdomsskole og ungdomstrinn på Ytterøybarne- og ungdomsskole til Levanger ungdomsskole. Dette er også i samsvar med OU2012 som ble behandlet av Kommunestyret i sak 78/12, hvor «Trinn 2» blant annet innebærer utredning av fremtidig endring av skolestruktur. Ellers foreslås det innen oppvekstområdene (barnehage og Barne-og familietjenesten) ikke endringer som innebærer strukturelle grep. Rådmannen vil utrede konsekvensen avå bygge en ny kommunal barnehage som erstatning for dagens Frol barnehage, og samtidig legge ned Okkenhaug barnehage, skriver rådmannen.

Marsimartnan kan bli annethvert år

Rådmannen skriver også at politikerne må vurdere nøye hvilke ikke-lovpålagte oppgaver som skal videreføres.

- Eksempelvis må det vurderes om det er riktig å bruke midler på avvikling av Marsimartnan årlig og om LevArt er et ønsket prosjekt i kommunal regi. Disse aktivitetene koster kommunen anslagsvis 800.000 kroner årlig, skriver rådmannen.

Rådmannen har også iverksatt flere tiltak som skal frigjøre midler. Det omfatter blant annet gjennomgang av kommunens telefonordninger for ansatte, at det ikke avholdes kommunalt julebord i år og at dagens ordning med rabattordning for kommunalt ansatte i Trønderhallen avvikles. I tillegg skal detakelse på eksterne kurs reduseres så mye som mulig, ingen stillinger lyses ut før det er godkjent av kommunalsjef og/eller personalsjef og alle innkjøp som ikke er 100 prosent nødvendige skal utsettes.

Det skal også kuttes ett møte i hvert av kommunestyret, driftskomiteen og plan- og utviklingskomiteen.