Coop Midt Norge har gjennom advokatfirmaet Arntzen de Besche sendt en klage på vedtaket som ble fattet i Plan- og utviklingskomiteen 21. november. Da lyktes det Norgesgruppen å få snudd politikerne og få den nødvendige støtte til å få klarsignal til å bygge en Kiwi-butikk på Holbergs Plass ved Magnus den Godes veg 1.

5 – 3 for butikk

Norgesgruppen har siden 2010 arbeidet for å få etablert en Kiwi-butikk i Verdal.

I planmøtet var det opprinnelig lagt opp til avslag og at Fylkesmannen i Nord-Trøndelag endelig skulle avgjøre saken. Men Høyre-politiker Oddleiv Aksnes fikk ha på et forslag til etablering, med støtte fra Senterpartiet og Miljøpartiet De Grønne. Arbeiderpartiet var mot. Det ble 5–3 for en dispensasjon som banet veien for Kiwi-butikken.

Det var en «seier» som satt langt inn for Norgesgruppen. Helt siden 2010 har de forsøkt å få gjennomslag for detaljhandel på tomta, men har kommet i konflikt med kommunens reguleringsplaner. Området er regulert til plasskrevende handel, noe en Kiwi-butikk ikke kommer inn under.

Coop klager

Det er dette med reguleringsplanene og plasskrevende handel Coop Midt-Norge viser til i klagen som er sendt til Verdal kommune og Fylkesmannen. Coop er eier av flere naboeiendommer og har rettslig interesse i saken.

Advokat Anders Dyrseth imøtegår sterkt vedtaket i plankomiteen. Coops syn på saken er at kommunens dispensasjonsvedtak «vesentlig tilsidesetter planformålet». Det vises til at Verdal kommune som reguleringsmyndighet tok stilling til arealutnyttelse gjennom reguleringsplanen fra 2015.

- Dette er ingen gammel reguleringsplan hvor tiden har løpt fra reguleringsområdet. Da planen ble vedtatt, var Verdal kommune kjent med at tiltakshaver ønsket detaljhandel på tomten, og vilkåret for å kunne gi dispensasjon er dermed ikke oppfylt.

Vurderte selv butikk

Klagen fra Coop kommer inn på flere momenter, blant annet behovet for en ny detaljhandelsbutikk – noe de mener boligområdet her ikke har. Det opplyses at Coop Inntrøndelag SA selv vurderte dette området for dagligvarebutikk og fikk laget tegninger. Disse planene ble lagt bort på grunn av kommunens krav til at det her skulle være plasskrevende handel.

- Man forholdt seg altså til politikernes beslutning i planvedtaket, skriver advokat Anders Dyrseth og fortsetter: - Dette viser også den uforutsigbarhet som vedtaket medfører. Det kan synes som om det lønner seg for næringsaktører å utfordre reguleringsvedtak for å oppnå tillatelse til å drive aktivitet som reguleringsplanen i utgangspunktet ikke tillater.

Overrasket Aksnes

Oddleiv Aksnes fikk i plan- og utviklingskomiteen flertall for butikketablering på Holberg-tomta. Nå er det kommet klage på vedtaket. Arkiv

Oddleiv Aksnes i Verdal Høyre er ganske forundret over nyheten om at Coop klager på vedtaket om å tillate detaljhandel på Holberg Plass.

- Ja, dette overrasker meg. Det er vel bare å ta til etterretning inntil videre, sier Aksnes som lover å komme tilbake med en mer utfyllende kommentar til utviklingen i saken.

Regiondirektør Terje Nytrem i Norgesgruppen reagerer på omtrent samme måte som Aksnes. For tre uker siden var han nesten i ferd med å ta bølgen over ja-vedtaket i Verdal.

- Ja, vi får ta dette til etterretning og la prosessen gå sin gang, sier Nytrem når han får høre at Coop har sendt inn klage på dispensasjonsvedtaket.

Han legger til: - Det er åpenbart at Coop ikke ønsker oss som konkurrenter. Men når både Coop og Rema i Verdal hadde det vel vært like godt om vi også er der.