Marja Kos (56) var kanskje den tøffeste deltakeren av alle i søndagens hurtigsjakkturnering i Levanger. Forutsetningene tatt i betraktning, for det er virkelig en stund siden sist hun konkurrertet med sjakkbrettet foran seg.

Marja spilte nokså aktivt i skolen, og kanskje aller mest i 9-10-årsalderen. Så holdt hun opp en liten stund, før hun altså lot det stå til og grep sjansen under turneringen «Levanger Hurtig Grand Prix». Med andre ord et comeback etter vel 45 års opphold, for 56-åringen fra Levanger.

I alt 54 utøvere stilte i turneringen som fant sted i lokalene til Levanger videregående. På mange måter var det tilfeldighetene som likevel fikk Marja Kos til å møte opp, eller nærmere bestemt en type via-via-overtalelse. Hennes ektemann hadde kommet i prat med Arne Sveipe Knudsen som er en av drivkreftene i Levanger sjakklubb, og dermed fikk Marjas mann det for seg: Kona er dyktigere. Det er best at hun representerer familien.

Fra Nederland

- Dermed sendte han meg i stedet, ler hun idet Innherred kommer i prat med henne etter runde to av i alt seks partier.

56-åringen stilte i nybegynnerklassen, men fikk nok også her føling med at det var en hel del å bryne seg på. Hvorvidt det mersmaken var god nok til at det blir mer å se av henne i sjakkmilljøet får bare tiden vise. Å få tid nok er kanskje et av hennes store puslespill, men hun avviser slett ikke at det kan komme til å bli noe mer.

Marja Kos er født i byen Hoorn i Nederland, men flyttet til Levanger for tjue år siden da jobben ved sykehuset brakte henne hit.

- Jeg trives nok bedre med langsjakk, meddelte hun i pausen mellom parti to og tre.

- Jeg vil gjerne ha litt tid til å tenke og organisere. Hurtigsjakken gir også litt ekstra press fra klokka, utdypet hun.

Nå skal det for øvrig nevnes at helt utenfor sjakkmodus har hun nok ikke vært i løpet av sitt voksne liv. Den relativt lange pausen gjelder nok først og fremst turnerings- og konkurransespill, for i vennskapelige sammenhenger har hun rett som det er tatt fram brettet. Dessuten følger hun veldig gjerne med når de store mesterskapene overføres på TV.

- I dagens hurtigsjakkturnering er bare tre av deltakerne kvinner. Hvorfor tror du det er slik?

- Jeg vet ikke. For jeg regner i hvert fall ikke med at det har med hjernekapasitet eller hurtighet å gjøre. Kanskje har det å gjøre med at sjakk til tider kan bli sett på som en litt nerdete hobby, og at det muligens appellerer mer til guttene, sier hun.

Skolemester

En annen som har erfaringen bare fra skolen å vise til før sin første deltakelse i en åpen konkurranse er 16-åringen Preben Haugdal Kvelstad fra Verdal. Nå skal vi imidlertid ikke si at det er «bare-bare» for Preben ble like godt skolemester da Levanger videregående arrangerte mesterskap blant elevene like før jul. Nå får han se hva han gjør det til i fortsettelsen, men enn så lenge virker det forlokkende.

- Men jeg har vel bare lest ei halv sjakkbok til nå, ler han.

Preben Haugdal Kvelstad (16) fra Verdal. Foto: Roger M. Svendsen

- Kanskje, hvis jeg får tid, så blir det mer sjakk etter hvert. Først vil jeg kjenne litt på nivået. Jeg vet ikke om jeg har talent for det, men jeg synes i alle fall det er artig. Jeg liker at spillet gir så mange kombinasjoner.

Og for 16-åringen fra Verdal var det rett og slett Magnus Carlsen som var inspirasjonskilden. Helt spesifikt var det Carlsens aller første VM-match mot Vishy Anand som gjorde utslaget.

- Dette må jeg prøve selv.

54 utøvere

Levanger Hurtig Grand Prix samlet 54 deltakere, inkludert nybegynnerklassen. I den åpne klassen, inngikk også KM for Nord-Trøndelag. Sjakkforbundene i de to tidligere trøndelagsfylkene er ennå ikke slått sammen. Terje Lund, leder i Levanger sjakklubbb, tror dette er siste gang det kåres en nordtrøndersk mester.

Det er tredje gang Levanger inviterer til hurtigsjakk på nyåret, og denne gang var arrangørklubben, samt sjakklubbene i Namsos og Hell de som var representert med de største troppene. Levanger hadde selv med omlag 15 utøvere i hovedturneringa.

Resultatene finner du her