Du har kanskje hørt bestefar fortelle om Tysklandsbrigaden som var operativ fra 1947 til 1953, eller onkelen din som var i Libanon i 1980-årene.

Korea, Gaza, Kongo

Siden andre verdenskrig har langt over hundre tusen nordmenn deltatt i internasjonale operasjoner for Forsvaret. De har vært utstasjonert i konfliktherjede områder som Korea, Gaza, Kongo, Libanon, Irak, Kosovo og Afghanistan. I motsetning til de aller fleste nordmenn av samme generasjon, har mange av soldatene opplevd hva krig innebærer.

Falstad-foredrag

Kim Søderstrøm foreller om norske soldater i utlandet gjennom 70 år.

Nå kan du bli bedre kjent med denne delen av norsk soldathistorie. I anledning utgivelsen av boken «Veteran», vil Kim Søderstrøm onsdag 21. mars holde et foredrag ved Falstadsenteret.

Boken er en samling av historier fra norske utenlandssoldater. Søderstrøm har samlet vitnesbyrd som spenner over 70 år, fra Tysklandsbrigaden til Syria. Flere av historiene har ikke vært kjent for offentligheten tidligere. I boken møter vi kjente så vel som ukjente norske veteraner.

Kim Søderstrøm er selv veteran fra Forsvarets internasjonale operasjoner og har tjenestegjort i blant annet Libanon, Balkan og Afghanistan. Til daglig jobber han som paramedic ved akuttmedisinsk avdeling på Haukeland sykehus.

Moods erfaring

Robert Mood under en minnemarkering i Falstadskogen 8. mai 2017. Til venstre Torbjørn Brenne.

Tidligere generalinspektør for Hæren Robert Mood har skrevet forord til boka. Fra 2012 var han sjef for FNs observatørstyrke i Syria etter tidligere å ha vært sjef for FNs observatørkorps i Midtøsten. Mood skriver: «Veteraner er mennesker med unike opplevelser og erfaringer; mennesker som har kjent på klumpen i magen foran vanskelige oppdrag; som har hørt pulsen i ørene når kritiske valg må tas, og som har kjent på ubehaget når de forsto at «å ta ut mål» betyr å drepe andre mennesker.

Utsnitt fra boken Veteran som er illustrert med en rekke portrettfotografier.

Våre veteraner er mennesker som fryktet konsekvensen av egen ildgivning, som jublet uhemmet over å lykkes, fryktet å svikte kameratene mer enn å miste eget liv, og utsette sin egen familie for belastning. Det er mennesker som respekterer andre kulturer, og forventer at andre skal respektere vår. Det er mennesker som har møtt etiske dilemmaer i praksis, ikke bare på papiret.»