Kommunestyret i Verdal har vedtatt at det skal utredes fem alternativer for en ny sammenslått skole for kretsene Leksdal og Stiklestad.

Plantegift-bekymring

Et av alternativene, gamle planteskolen, vekker bekymring på grunn av slamdeponier av planteverngiften DDT. Kommunestyrerepresentantene vil likevel utrede om tomta kan brukes, hvor omfattende forurensningen er, og eventuelt om det må flyttes masse og hvilke konsekvenser det eventuelt får økonomisk.

Mest skeptisk til gamle planteskolen-tomta er Venstre. Bjørn Stian Hojem la fram et forslag der planteskolealternativet tas ut ra videre utredning.

- Dette med hensyn til de deponier med DDT som finnes i jorden. Verdal kommune bør ikke som et ledd i utbyggingen av Stiklestad skole ta kostnaden det vil være med kartlegging av forurenset grunn og opprydding av denne, begrunnet Hojem.

Forslaget fikk imidlertid bare Venstres ene stemme.

Himmelen

Et annet benkeforslag ble mot én stemme vedtatt tatt inn i den videre utredningen. Jorunn Dahling snakket varmt for «Himmelen». Det ligger på baksiden av Forbregd-Lein, ved vannverket, med utsikt mot Leksdalsvatnet.

Tomta festes av kommunen og er et område med landbruksareal og gravminner. I den foreløpige saksutredningen er det pekt på de trafikale problemene med området siden eksisterende bilvei går gjennom byggefelt. På plussiden er det godt med plass og mulig å få til 40 mål med skole- og idrettsanlegg. Den store baugen for å kunne få bygd en framtidig skole her vil komme fra både Fylkesmannen og Fylkeskommunen. Allerede har Fylkesmannen sterkt tilrådd at området tas ut, og Fylkeskommunen mener det kommer for nært gravminnefeltet på Hallem.

Vakker utsikt og samlende

- Jeg ser at det er utfordrende, sa Dahling som likvel ikke vil slippe tanken på en ny skole på området.

- Det er vakkert der, et fantastisk sted å bygge en skole. Når vi nå skal bygge skole for Leksdal og Stiklestad, hvorfor skal vi ikke ta med oss alternativene som hadde vært best for begge skolekretsene. Jeg vil ha med dette alternativet videre der nå vi er i prosessen.  Jeg tror dette alternativet, sammen med F (nord for Leinsmoen/ved Volhaugveien. Journ.anm.) kan være mest samlende for skolekretsene, sa Dahling. Hun avrundet med å se framover.

- Uansett hvor det blir, gled dere! En ny skole vil energi inn i hverdagen til elevene.

Framtidige idrettsanlegg

Ei arbeidsgruppe skal arbeide videre med de aktuelle tomtene. Fem steder skal vurderes og utredes. Disse er:

- Ved dagens Stiklestad skole (to alternativer),

- Den gamle planteskolen,

- Nord for Leinsmoen/ved Volhaugvegen

- Himmelen.

Et vesentlig punkt i utredningen vil blir mulighetene for å utvikling av framtidige idrettsanlegg. Dette er et punkt som Verdal Idrettsråd påpeker, og som de vil delta aktivt med å få gjennomslag for.

Klar høsten 2022

Holder tidsplanen til kommunen vil nye Stiklestad skole så ferdigstilt våren 2022. Forprosjektet og vedtak om utbygging skal skje i løpet av 2019. Byggestart er forventet i 2020/2021, og det påregnes 15 måneders byggetid. Selve tomtevalget kan bli avgjort i inneværende år.