Kommunestyret satte et endelig punktum for Norgesgruppens ønsker om å etablere seg med en Kiwi-butikk på Holbergs Plass. Samtidig ble det fra en rekke lokalpolitikere gjentatt at Norgesgruppen og Kiwi er hjertelig velkommen til å etablere seg i Verdal.

Nedstemt

Oddleiv Aksnes (H) kjempet en siste kamp i saken og la fram alternativt forslag til vedtak: «Holbergs Plass Eiendom AS, gis tillatelse til oppstart av reguleringsendring for Holbergs plass.»

Plankomiteens innstilling til kommunestyret var stikk motsatt: «Planinitiativet stoppes og det gis ikke tillatelse til varsel om oppstart.» Dette ble vedtatt med 21 stemmer. 13 stemmer ble avgitt for forslaget fra Høyre.

Flertallets begrunnelse for å stoppe Norgesgruppens ønske, ligger i reguleringsbestemmelsene for området. Senest i fjor vår ble det enstemmig vedtatt i kommunestyret at området mellom Havnekrysset og Boby’n skal være forbeholdt plasskrev-ende varehandel. Å åpne opp for detaljhandel, som Kiwi kommer inn under, ville skapt en presedens. Flere av representantene pekte på at en da kunne få en utvikling der aktører flytter ut fra Verdal sentrum.

- Som i andre regimer

Oddleiv Aksnes kjempet en siste runde som kunne åpnet for en etablering av Kiwi på Holbergs Plass.

Debatten gjenspeilte en ikke ubetydelig frustrasjon, spesielt hos Oddleiv Aksnes.

- Hvorfor skal ikke en tiltakshaver få lov til å fremlegge et planforslag på egen tomt til politisk vurdering? spurte Aksnes. For å understreke hvor rigid han opplever reguleringsbestemmelsene tok han verbalt sats:

- For meg er dette en praksis som minner om helt andre regimer enn det som normalt praktiseres i norske kommuner. Det å ta stilling til etablering av detaljvarehandel på tomta vil komme på et senere tidspunkt. Først må tiltaks-haver få lov til å fremme saken sin.

Oddleiv Aksnes sa at han synes dette er et veldig dårlig signal å gi til markedet og interessenter som ser på Verdal som et eventuelt etableringssted.

- Her blir en tiltakshaver egentlig avvist før en får framlagt prosjektet sitt. Det er en sjelden praksis, så jeg håper at Verdal kommune ikke går i front i en sånn praktisering.

Ba om unnskyldning

Sammenligningen med «andre regimer» fikk ordfører Bjørn Iversen til å reagere.

-Jeg har stor respekt for at en sak vurderes på flere måter, det hører til demokratiet. Men en kan vel ikke si at en sak som har gått siden 2010, og er prøvd gjentatte ganger med forskjellige innfallsvinkler, har fått anledning til å prøve seg. Og at en dermed skal si at Verdal kommune driver en praksis som er på linje med land som vi helst ikke vil måle oss med, ja det synes jeg virkelig er å ta i. Jeg hadde gjerne sett at den uttalelsen kunne latt seg beklage. For det er det overhodet ikke dekning for å si dette. Er det ikke mulig av hensyn til klimaet i debatten å gjøre det?

Aksnes kom ikke med noen beklagelse. Han gjentok derimot spørsmålet sitt:

–Hvorfor skal ikke en til-takshaver få lov til å framlegge saken sin til politisk behandling? Hvorfor skal han avfeies i utgangspunktet?

Ja og nei

Synspunktene til Oddleiv Aksnes fikk gehør i deler av Senterparti-gruppen. Partiet delte seg i to under avstemmingen. Birgitte Dillan oppsummerte stemningen i gruppa ganske så presis i sitt innlegg: - Jeg er uenig med meg selv i denne saken.