Noen ganger er det kjekt å bli som barn igjen. Vi ble det igjen på tur i Hakkebakkeskogen. Ja, for den finnes på ordentlig, et par hundre meter fra gården Lyng på Stiklestad. Der bor Klatremus, Morten Skogmus og de andre dyrene som vi kjenner fra Thorbjørn Egners forteller- og viseunivers.

Klassiker fra 1953

Denne gangen er det Lyng Kulturgård med Helga Haga med gode venner som vekker klassikeren fra 1953 til live. «Dyrene i Hakkebakkeskogen» er framført i et utall versjoner opp gjennom årene over det ganske land. Men nye generasjoner vokser til, og det er fortsatt mulig å lage vrier som fenger stort 65 år etter at Egner skrev boka.

Ler og kommenterer

Klatremus (Mathias Melsæter Rydjord) er en sorgløs trubadur.

Klatremus og de andre dyrene begeistrer stort i Lyng Kulturgårds friske versjon. På 50 minutter tas vi med gjennom historien. Helt perfekt lengde med tanke på 3-4-åringene som slipper å vente på at noe spennende eller morsomt skal skje. For det gjør det hele tiden.

Barna kommenterer høylytt fra benkeradene, peker og roper til Mikkel Rev og Klatremus Lillemann. Når det klabber seg til på forskjellig vis oppe i skogen ler barna så oppriktig og hjertelig som det bare barn kan.

En sinna rev

Mikkel Rev (Kristoffer Hjulstad) blir ikke blid når han får uspiselige pepperkaker.

Fortellingen er komprimert, men mesteparten er med. Den sultne Mikkel prøver å fange den syngende Klatremus som slipper unna ved å klatre opp i et tre. Mikkel blir terget av Klatremus som også synger en vuggevise. Reven sovner og blir skikkelig sur og sinna når han våkner. Han bestemmer seg for å gå til bakeren og spise alle pepperkaker. Men fysj, bakergutt har byttet om sukker og pepper i oppskriften!

Så komme bestemor inn i fortellingen, og hun blir nesten spist av Petter Pinnsvin, før hun tas av vinden og flyr med paraplyen i sikkerhet. I det hele tatt er det ikke bare fred og fordragelighet i Hakkebakkeskogen.

Proft teater

Barna liker det de ser, og de voksne ser også ut til å kose seg stor sammen med de minste. Sponante uttalelser etter forestillingen går på at «dette var det beste barneteateret de har sett». Vi kan bare slutte oss til de mange som skryter av Helga Haga og Co. Forestillingen er tvers gjennom profesjonelt utført, og fremfor alt er den morsom. Skuespillerne uttrykker de ulike karaktertypene på uforlignelig vis, og det er som sagt driv og fart over handlingen.

Elg med trekkspill

En elg med trekkspill dukker også opp, så det skjer litt av hvert før det trommes sammen til møte hos Bamsefar i Lia. Der kommer Morten Skogmus med et forslag om en lov for dyrene i Hakkebakkeskogen. I den står det:

«Alle dyrene i skogen må være venner.

Ingen får lov til å spise hverandre.

Den som er doven og ikke finner mat selv, må ikke ta mat fra andre.»

Publikumsvinner

Årets teatersatsning på Lyng Kulturgård er bare nødt til å bli en publikumsvinner hos foreldre med barn fra 3 – 6 år, ja for barn i alle aldre for den saks skyld.

Det er rett og slett godt å sette seg ned i Lyng-skogen, senke skuldrene og se så godt spilt barneteater.

Det er en intim og flott amfiscene i skogen bak Lyng gård.