- Forslaget ble vedtatt i budsjettet i desember, riktignok ikke med noe stort åtgaum fra Arbeiderpartiet. I dag sitter de i flertall i formannskapet, og det gir dem muligheten til å trenere saken. Dette sender ingen gode signaler til de innbyggerne som ble forespeilet at dersom det ble overskudd i budsjettet for 2017, så skulle de bli tildelt midler.

Marit Voll (Sp) ga klart uttrykk for hva hun mente om Arbeiderpartiets utsettelsesforslag om nærmiljøtiltak.

Kompensjon etter skolevedtak

Det hele har bakgrunn i skolestrukturvedtaket før jul, et benkeforslag fra Senterpartiet som fikk flertall i kommunestyret. Som en kompensasjon til de grendene som mister sine skoler ble det vedtatt at det bevilges 1 million kroner. Dette skulle tas fra disposisjonsfondet og gå til nærmiljøtiltak, øremerket Leksdal, Ness og Helgådal.

Torsdag var saken til behandling med følgende skisse fra rådmannen: Rammen fordeles med utgangspunkt i et grunntilskudd på 150.000 kroner til hver grend, totalt 450.000 kroner. De øvrige 550.000 kroner fordeles etter folketall i skolekretsene Leksdal, Ness og Volden (Helgådal). Det gir følgende fordeling, avrundet til nærmeste 10.000 kroner: Leksdal 390.000 kroner, Ness 330.000 kroner og Helgådal 280.000 kroner.

Videre er tanken at innbyggerne i den enkelte grend får selv ansvar for å etablere lokalsamfunnsutvalg med en hensiktsmessig organisering for å gjennomføre ordningen. Blant annet skal det opprettes et kontonummer. Etter første driftsår blir det hele evalueres i fellesskap av kommunen og innbyggerne

Ønsker likebehandling

Det var Arbeiderpartiets Arild Kvernmo Pedersen som la fram utsettelsesforslaget i formannskapet. Han grunnla forslaget med hensynet til likebehandling med andre grender i Verdal.

- Hva med Leirådalen, Sul, Ulvilla? Det er flere grender her som ikke har skoler, men der frivilligheten både er solid og aktiv. Jeg tror vi er nødt til å ta et skritt tilbake og tenke oss om litt før vi stuper inn i denne ordningen, utdypet Kvernmo Pedersen.

Han refererte til rådmannens betenkeligheter i saken og ba om en nu politisk sak med en etablering av en ordning for hele kommunen.

- Nå ekskluderer dette gode formålet for mange av lokalsamfunnene i Verdal, og det må vi ta en ekstra runde på. Jeg mener også at en slik ordning bør gjøres søkbar, og det bør utarbeides egne retningslinjer knyttet til ordningen. I alle andre sammenhenger er vi opptatt av hvor kontantstrømmen. Her følger det nesten ingen krav med, fremhevet Kvernmo Pedersen.

- Problematiserer

Pål Sverre Fikse (Sp) var i likhet med Marit Voll tydelig oppgitt over argumentasjonen til Kvernmo Pedersen.

- Dette kan vi gjøre fryktelig vanskelig. Vi kan problematisere dette noe voldsomt, slik som det gjøres her. Det å ta fram alle som opp gjennom historien har mistet skolen sin i denne sammenhengen synes jeg blir vagt, sa Fikse.

Han kommenterte videre Kvernmo Pedersen poeng med at Leksdal skole ikke legges ned før om 4 – 5 år.

- Men da er det viktig at man er i forkant, at kommunen er på hugget og klarer å skape en positivitet, en begeistring i de grendene som kommer til å miste skolene sine. Hvis vi skal vente til at skolen er nedlagt og ikke gjøre noe før det, da blir det ikke noe av det da. Vi må gi en giv til de som skal få endringer. Det er derfor det er viktig at en kommer i gang med dette nå, oppsummerte Fikse. Han gjentok: - Dette er en sak med gode intensjoner som kun problematiseres.

- Ville beskyldninger

Ordvekslingen førte ikke til en tilnærming mellom de ulike standpunkter. Tvert imot forsterket Kvernmo Pedersen sin argumentasjon og karakteriserte Marit Volls utsagn om trenering som «ville beskyldninger» og «lettpopulisme». Voll på sin side fulgte opp med å spørre om Arbeiderpartiet har respekt for kommunestyrets vedtak. Det fikk hun bekreftende svar på fra ordfører Bjørn Iversen at de har.

Han refererte videre i sitt svar til rådmannens saksutredning:

Ordningens godhet ville, etter rådmannens skjønn, vært bedre om kommunestyret hadde etablert en ordning gjeldende for hele kommunen med lik metodisk tilnærming for alle grender. Unntaket fra slik helhet kunne vært området med egen kommunedelplan, som er Verdal by. (…)

Kommer tilbake

Ved votering ble utsettelsesforslaget vedtatt med fem mot fire stemmer. Saken skulle vært opp i kommunestyret førstkommende mandag, men slik blir det ikke. I formannskapsvedtaket heter det avslutningsvis: Av hensyn til ordningens godhet utsettes derfor saken, og rådmannen bes komme tilbake med ny sak til politisk behandling der etableringen av en ordning gjeldende for hele kommunen, med lik metodisk tilnærming for alle grender, utredes. Ordningen gjøres søkbar, og det utarbeides egne retningslinjer med nærmere beskrivelser av krav og kriterier knyttet til ordningen.

I saken belyses også nærmere hvorvidt det er forsvarlig å gjøre unntak fra en slik helhet for området som omfattes av kommunedelplan Verdal by.