Papirkonsernet Norske Skog har fått svekket inntjeningen på grunn av tørken, melder Adresseavisen tirsdag. Samtidig har lønnsomheten ved fabrikken på Fiborgtangen på Skogn gått fra å være best til dårligst i konsernet. I 2016 var driftsmarginen på 12 prosent, men i årets tre første måneder var marginen nede på to prosent. Marginen for papirfabrikkene i Frankrike og Østerrike var på henholdsvis 18 og åtte prosent, mens Halden-avdelingen har gått fra ni til fire prosent driftsmargin, melder avisen og viser til en presentasjon for de nye eierne i engelske Oceanwood.

Mye av årsaken ligger i høye tømmerpriser og energikostnader. Det har ikke blitt hjulpet av en tørr sommer, hvor store skogbranner har herjet i Sverige. Strømprisen er nå dobbelt så høy som i fjor. Kommunikasjonsdirektør Carsten Dybevig kan foreløpig ikke si om selskapet styrer mot et nytt underskudd, slik fabrikken på Skogn fikk en halv milliard i minus før skatt i fjor.

Prisene øker

Samtidig viser Statistisk sentralbyrås ferske tømmerprisstatistikk at prisene er rekordhøye. Skogeierne fikk i snitt 400 kroner per kubikkmeter i perioden fra april til juni i år. Det er 52 kroner mer enn i samme periode i fjor. Massevirkeprisene har særlig økt kraftig i perioden, og det ble solgt tømmer for 1,1 milliarder kroner fra april til juni i år. Det er en økning på 22 prosent fra samme periode i fjor. For Norske Skogs del, som kjøper tømmer fra Sverige, har skogbrannene i Sverige trolig også innvirkning på prisene.

- I år har vi kontrakter, men hva som skjer neste år vet vi ikke. Det viktigste for oss nå er å få de leveransene vi skal ha, slik at vi ikke får stans i produksjonen, sier Dybevig til Adresseavisen.

Markedsprisene på strøm påvirker også Norske Skog, selv om de kjøper strøm på lange kontrakter, dersom prisstigningen fortsetter.