Spellemann til Gluntan

Veterangruppen vant for 50-årsplate.

Gluntan vinner årets danseband under utdelingen av Spellemannprisen 2015 i Oslo Spektrum lørdag kveld. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix 

Kultur

Dansebandet Gluntan har produsert musikk i 50 år og vant pris for sin jubileumsutgivelse under lørdagens Spellemann-utdeling i Oslo Spektrum. Frank Scott har tidligere vært medlem i bandet. Verdalingen og gitaristen Frank Robert Helden er en av medlemmene i dag.

Det trønderske dansebandet ble startet i 1965 og var en av Norges mest populære grupper på siste del av 1960-tallet. Gluntan var første nordiske band som oppnådde platinaplate for albumet «Gluntan i studio», og også det første europeiske bandet som solgte til diamantplate.

Med hele 37 utgivelser har Gluntan markert seg blant det norske dansebandpublikummet, og med hjelp fra ABBA-manager Stikkan Anderson fikk de også et gjennombrudd i Sverige i 1974.

Gluntan vant Spellemannpris for sitt livealbum «Gluntan levendes live» i 1997 og var nominert i kategorien Årets danseorkester i 2002.

Bandmedlemmene har vært skiftet ut en rekke ganger, men foruten en oppløsning i perioden 1980-1985 har gruppen holdt koken i hele 50 år. Dette ble markert med jubileumsutgivelsen «Gluntan 50 år», som gruppen vant lørdagens Spellemannpris for i kategorien Årets danseband.

Dagens medlemmer er Kjell Ivar Eines, Geir Magne Viken, Dag Kristian Viken, Endre Fladvad, Helge Nyhus og Frank Robert Helden. (©NTB)