Marte blir Oda igjen

Marte Hallem trengte et år til på å lande Oda fra havet-forholdet.

MULTIKUNSTNER Marte Hallem har skrevet manus og musikk, og trakterer hovedrollen for andre gang i Oda fra havet-oppsetningen i Mausund.  Foto: Oda fra havet

Kultur

I juni 2014 hadde teaterstykket Oda fra havet urpremiere på Mausundvær utenfor Frøya, etter et stykke skrevet av Marte Hallem fra Verdal. Hun har basert stykket på trilogien Folket i Spåhålet av Vidar Oskarson, og har også skrevet musikken til stykket. For andre år på rad trakterer hun også rollen som Oda på utescenen, selv om hun lenge var i tvil om akkurat det.

– Det er jo ikke det at to år er mye, det finnes vel hovedroller som er blitt spilt av samme person i mange flere år enn det, men jeg hadde i utgangspunktet tenkt å la stafettpinnen gå videre til noen andre etter ett år. Så er det likevel noe spesielt med det når du selv har laget manus og musikk, og fått et veldig nært forhold til hovedpersonen. Jeg kjente at jeg trengte et år til for å lande mitt forhold til Oda, men da er det definitivt slutt for meg i den rollen! Man kan ikke spille 22 år hele livet, sier hun i en pressemelding om årets oppsetning av stykket, som settes opp annethvert år.

Tro og kvinnekamp

Oda fra havet handler om ungjenta Oda som vokser opp på Mausund. Hun vil gjerne bli fisker, men møter en god del motstand mot dette. Det er en fortelling om å vokse opp på Trøndelagskysten på 60-70-tall, om kvinnekamp i utkant-Norge, om kjærlighet og håp, om tro og overtro, og om å leve med havet som nærmeste nabo og viktigste næringsvei- på godt og vondt.

Riktig valg

Oda fra havet spilles 1., 2. og 3. juli nede i havna på Mausund, og regisseres av Arnstein Langåssve. Marte Hallem får også med seg søster Line Heie Hallem på scenen i rollen som Anne. I tillegg består rollelisten av skuespillere som Erlend Haga, Edvard Hægstad og Espen Løvås.

– Det er svært gledelig å registrere at nesten alle profesjonelle og amatører som var med sist, har lyst til å bli med igjen! Vi har latt alle få muligheten til å få et andreår. Neste gang er det nok duket for større utskiftninger blant de profesjonelle, men vi syntes det var riktig, både for spelet og aktørene, å la alle folk få prøve seg en gang til. Første året var såpass hektisk for å få alt i stand, at vi synes vi trenger et år til for å lande det vi satte i gang i 2014, sier produksjonsleder Vidar Oskarson i pressemeldingen.