Det er det konsoliderte filmfondet Filminvest3 for Innlandet og Trøndelag som nå deler ut sin første gavepakke til filmprosjekter og dokumentarer i regionen. I sitt tildelingsmøte 20. juni innvilget de støtte til 22 prosjekter med til sammen 4,3 millioner kroner.

Filminvest3 AS eies av fylkeskommunene i Hedmark, Oppland og Trøndelagsfylkene i tillegg til Lillehammer og Trondheim kommuner. Filmfondet gir støtte til prosjekter i sine eierfylkers nedslagsfelt.

TMM og Marte Hallem

Blant prosjektene finnes ti spillefilmprosjekter, seks tv-serier, en dokumentar, ett interaktivt prosjekt og støtte til en pakkeutvikling. I tillegg ble det gitt produksjonsstøtte til to dokumentarer, derav «Under 30 steina». Det er et dokumentarprosjekt som produseres av TMM Produksjon i Levanger ved Dag Rune Johansen. Marte Hallem fra Verdal står bak prosjektet.

- I «Under 30 steina» tar dokumentarist Marte Hallem hjemkommunen sin Verdal med på en erkjennelsesprosess omkring det faktum at bygda har mistet over tretti unge mennesker i rus, trafikkulykker og selvmord de siste 20 årene. I skyggen av industriveksten opplevde bygda stor sosial uro, og et heftig ungdomsliv på 90-tallet, heter det i prosjektbeskrivelsen fra filmfondet.

Avtale om NRK-visning

Hallem-dokumentaren har tidligere fått 300.000 kroner i støtte fra Midtnorsk filmsenter, samt støtte fra NRK til produksjonen. I tillegg venter Hallem på svar på en siste søknad om støtte.

- Vi har jobbet med prosjektet i noen år, men nå har vi kommet så langt at produksjonen er i gang. Filmingen skjer i sommer og til høsten, før klipping og redigering. Vi regner med å være ferdige rundt 1. januar, sier Hallem, som har fått avtale om visning på NRK.

- Det blir mest sannsynlig på NRK1. I tillegg kan det bli snakk om kinovisninger, sier hun og legger til at «Under 30 steina» har vært en arbeidstittel.

Trolig ender dokumentaren opp med å hete «Gjennom hamskiftet».

Fortalt med kjærlighet

Det er et tungt bakteppe dokumentaren tar opp, med det harde miljøet og samfunnet i Verdal på 90-tallet. Men dokumentaren er også en historie om hvordan samfunnet har tatt grep for å snu utviklingen.

- Dokumentaren går egentlig på hele fasen Verdal har vært igjennom fra Aker-etableringen og fram til i dag. Jeg bruker meg selv som innbygger og betrakter hva hjemkommunen min har vært igjennom og hvordan de har jobbet seg ut av det. Jeg kjente et behov for å gjøre dette som en innbygger i Verdal, hvor jeg vokste opp og så ungdomsmiljøet på 90-tallet. Jeg tror også at andre kommuner har godt av å høre hvordan Verdal kom seg videre. Samtidig forteller jeg historien med stor kjærlighet til hjemkommunen min, og skildrer miljøet sett innenfra, og trolig med litt nostalgi også, sier hun.