«Arvesølvet» leverer til gull

Gårdimillom-erstatteren på Stiklestad er gøyal og spennende.

Tablåteateret spilles hver dag hele sommeren 2016

Kultur

Premieren for Arvesølvet og åpningen av Stiklestadsommer var den 25. juni, og stemningen var god blant de besøkende. Det var pil og bue-skyting, øksekasting og en rekke andre leker man kunne delta på, og som vil være et tilbud gjennom sommeren. Premieren gikk veldig bra. Dette var en veldig fin forestiling som passer for hele familien.

Reisen starter i 1898 hvor det nettopp har vært ras, en av de sørgende er Mette, spilt av Ida Kirkholt Myhre, som blir plaget av de mindre. Anneus, spilt av Øystein Kanestrøm som er fortelleren i dette stykket og Otelie, spilt av Sandra Paulsen Storhaug, finner ei spesiell sølvskje.

Så blir vi dratt med til 1942, i midten av krig. Det er bursdagselskap for Julie, spilt av Alma Kolberg Hákonardottir, i kompani av en tysk soldat. En krangel oppstår mellom soldaten og mannen i huset, kvinnen får oppvaskjobb og på mirukaløst vis blir sølvskjeen funnet etter et kraftig kast av en kjøkkenskuffe, og den gis til den unge jenta.

Vi hopper inn i 1959 hvor teknologien har landet på jorda og ryktene går. Mennene drar til Amerika og damene begynner å få jobb. Lille Julie har vokst opp og møter skjeen igjen etter flere år, på grunn av en kaffekopp.

I løpet av sommeren er det rundt hundre barn som skal være med som skuespillere. Det var artig å bli dratt i mellom forskjellige tidsepoker på denne måten. Sølvskjeen blir som en rød tråd i gjennom forestillingen og binder alt sammen.

«Arvesølvet», som har manus og musikk av Marte Hallem og regi av Scene Midt ved Espen Løvås, spilles to ganger hver dag helt frem til 14. august.