Kongelig invitasjon ga sjeldent funn

Han skulle bare rydde klesskapet for å gjøre plass til en ny mørkeblå blazer da han kommer over et unikt funn.
Kultur

I forbindelse med at kongeparet fyller 25 år på tronen, inviterer de til en hagefest i slottsparken. Hvert fylke er representert, og fra Verdal skal Tor Martin Nordtømme og Ingrid Borgen dra. Førstnevnte engasjerer seg stort for historie, og forteller om en hendelse som gjorde at han fant et oppsiktsvekkende funn.

Historieinteressert

Hele livet har Tor Martin interessert seg for historiefaget. Karolinerne, kongehusene i Norge og Sverige samt lokalhistorie fra Verdal trekkes frem som favorittemaene til 19-åringen.

–Siden jeg var en liten gutt har historie engasjert meg voldsomt, forteller han.

I dag er han blant annet leder for Verdal historiebedrift som har gjort seg bemerket for å være blant fylkets beste ungdomsbedrifter. I tillegg guider han i Galleri sør.

Det som dog opptar han mest er turene han har med sin kjære metalldetektor. Karolinerne og lokalhistorien er det han virkelig brenner for.

–I året har jeg rundt 14 døgn ute i naturen der jeg leter etter gamle gjenstander, innrømmer han.

Det var for et år siden han var ute rundt huset sitt med detektoren. Da fant han noe som ikke så alt for spennende ut, slik at han bare pakket det ned i esken sin. Det funnet skulle vise seg å være noe mer eksklusivt enn han først trodde.

Invitasjon fra kongen

Da han fikk beskjed at han var trukket ut til å besøke slottsparken ble han i ekstase. Kongefamilien og det norske monarkiet er noe han er en stor fan av. Både norsk og svensk kongehistorie interesserer han seg stort for.

–Kongehuset er noe jeg har stor respekt for. Det er blant annet derfor jeg hele livet har spilt i korps. Målet mitt har vært og en gang besøke slottet, så dette er virkelig stort for meg, sier Nordtømme.

Han innrømmer at det ironisk nok er det svenske kongehuset han opp gjennom årene har interessert seg mest for. Og ifølge han selv er han en stor fan av monarkiet i Norge selv om han er sosialdemokrat.

Det var i forbindelse med invitasjonen han fant ut at en ny blazer måtte på plass. Han bestemte seg derfor for å rydde i klesskapet sitt.

Tilfeldigheten

Ryddingen i skapet gikk fint helt til han kom til sokkene. Han undret seg over hvor han skulle plassere de, helt til han fikk ideen om å bruke esken han til vanlig pakker ned funnene sine i.

–Da jeg bestemte meg for å bruke «funnesken» min, var jeg nødt til å gå gjennom samtlige funn jeg hadde. Dette tok timevis, men viste seg å være verdt bryet, påpeker den historieengasjerte verdalingen.

Det meste hadde han kontroll over, men ett funn var han noe usikker på. Den lille metallgjenstanden som han bare pakket ned for et års tid siden. Hva var nå det for noe?

–Etter å ha fundert ei stund bestemte jeg meg for å finne ut en gang for alle hva det var for en gjenstand. Jeg publiserte et bilde på ei Facebook-gruppe, og svarene haglet inn etter hvert. Bildet la jeg ut sent på kvelden, og da jeg våknet morgenen etter var det en drøss gratulasjoner i kommentarfeltet, sier han.

–Det hele viste seg å være et funn som var ekstremt mye eldre enn jeg trodde. Til vanlig finner jeg ulike gjenstander som er omkring 300 år gamle. Denne gangen var det 1600 år gammelt. Det er helt utrolig, forteller Tor Martin fornøyd til avisa.

Han kunne gjennom ulike bilder av fibulaer se fra hvilket årstall den er ifra. Da antok ekspertene at den er fra tidsperiode 430–470 år e.kr. Det eldste funnet han hadde før dette var fra 1300-tallet.

Trumfer alt

I løpet av alle årene har hatt vært på de utallige turene med metalldetektoren, gjorde han sitt livs funn denne dagen. Og det ved å rydde klesskapet!

–Jeg har gjort mange funn opp gjennom årene, men dette trumfer samtlige. Tenk at denne duppedingsen er fra 400 år e.k. Det er faktisk eldre enn flere av slektene her i området, og ikke minst slaget på Stiklestad, påpeker Nordtømme.

Funnet er en såkalt korsformet fibula. Det er ifølge han et typisk funn i gravhauger, og han gjorde dette funnet nettopp like ved en gravhaug. En slik fibula kan på sett og vis sammenlignes med en slags sikkerhetsnål mener han.

Han kan fortelle oss at den korsformede fibulaen skal på museum i framtida. Den er såpass gammel at den er i statlig eierskap.

–For meg er det nesten ikke noen vits i å søke etter mer nå, sier han lattermildt.

Konklusjonen fra kommunestyrerepresentanten er at det slett ikke er dumt å rydde rommet. Man vet aldri hva som kan gjemme seg i skuffer, skap og esker.

Både Tor Martin og Ingrid gleder seg veldig til å reise på hagefesten til kongen og dronningen. Først må han bare kjøpe seg en mørkeblå blazer.