Da jeg selv var ung, var vel teaterversjonen av «Musevisa» omtrent nivået hvor vi la lista. I dag setter de opp Les Misérables.

Lena Vega som Mrs Thenardier

Dramatiske scener

Avisa Innherred var til stede på generalprøven midt på dagen i går. Vi er ganske sikre på at foreldre og andre som så forestillingen senere på kvelden, reiste seg og applauderte høyt og lenge, kanskje med en tåre i øyekroken. For det er det nemlig grunn til. Les Miserable er en dramatisk, til dels tragisk historie hvor handlingen er lagt til Frankrike i etterdønningene fra den franske revolusjonen, i tidsrommet fra 1815 til 1832. Hovedpersonen Jean Valjean, spilt av Jon Øivind Vik-Haugen (som den eneste voksenpersonen på scenen), prøveløslates etter 19 års straffarbeid. En dom han fikk for å ha stjålet en munnfull brød til sin søster. Hendelser som følger etterpå forandrer livet hans. Hatet forsvinner, og erstattes med kjærlighet. Og slik skolen selv skriver: «Handlingen bruker den dypeste tragedie til å tegne et bilde av hvor ufattelig sterk kraft håp og kjærlighet har i våre liv – og hvordan det overvinner hatet. Og akkurat her finnes nok noe av grunnen til at en så tragisk historie er blitt en av våre mest berømte og kjære fortellinger.»

Far og datter, Jon Øivind Vik-Haugen og Elise Vik-Haugen sammen på scenen.

Turte å prøve

Vårtun-aktørene har all grunn til å være stolte over det de har klart å forme over en øvingsperiode som har blitt mer hektisk jo nærmere premieren de har kommet. I går fikk de lønn for strevet, for nå sitter det. Det er nemlig ingen lett materie de har begitt seg i kast med. Samtidig er det en musikal som evner å røre inn til det dypeste, men en musikk og noe melodilinjer som får publikum til bare sitte og nyte. Denne gang takket være ungdommer som tør. Som har vist mot, og som kanskje også har vokst en hel del underveis fram mot målet. Ungdomsskolelærer og primus motor Olav Heggvik, har vært opptatt av at det skal oppleves som risikofritt å prøve. Med hell.

–Vi har sett at det feires mer for å tørre å prøve, enn for å lykkes med en gang. Jeg tror mange har blitt overrasket over seg selv, sier han.

Ble varmere i trøya

Flere av skuespillerne, kanskje spesielt guttene, har underveis snakket seg fram til større roller og mer solosang enn hva de så for seg i utgangspunktet. Det er jo nødvendigvis ingen ryggmargsrefleks å hoppe fram i spotlyset og framføre noe mens kjente og ukjente sitter i salen og ser på. Heggvik tror at Les Misérables-oppsettingen har skapt en entusiasme som har smittet. De som var skeptiske i utgangspunktet har blitt med i dragsuget, og funnet ut at: Jo, det her er artig. Det her er tøft. Dessuten har musikklæreren selv et nært forhold til nettopp Les Misérables. Flere ganger har han sittet i teatersalen når stykket er framført i London.

–Noe av det vakreste som er satt opp noen gang. Jeg har alltid hatt lyst til å gjøre noe med stoffet for ungdomstrinnet, og i år var forutsetningen god for å lykkes. Vi har mange sangere. Mange som klarer de vanskeligste ting, konkluderer han.

Les Miserable er den største oppsettingen Vårtun kristne oppvekstsenter noen gang har hatt. Vi håper det kommer flere. Det blir åpne forestillinger 5. og 6. januar.

Rollelista:

Cosette (lita)Andrea Louise Nilsen
Cosette (voksen)Elise Vik - Haugen
EponineJaeb Saengrat
MariusMarkus Hassel
Mr ThenardierIngebrigt Aas
Mrs ThenardierLena Vega
Jean ValjeanJon Øivind Vik- Haugen
JavertMaria Mathea Johansen
FantineIsabel Vega
BiskopChristian  Ingmar Kjølsvik
Gavroch (liten gutt)Anneli Aas
Revolusjonsledere/korDavid Stenstad
PolitimennShadrach Daniel Kulah
Håvard Pettersen
EnjolrasDavid Stenstad
Revolusjonær 1Haakon S. H. Kjelbergnes
Revolusjonær 2Raphael Niyongabo
Revolusjonær 3Regis Jean Francoise Katembo
Fange 1 og 5Raphael Niyongabo
Fange 2Haakon S. H. Kjelbergnes
Fange 3Regis Jean Francoise Katembo
Fange 4Ingebrigt Aas
Sjømann 1Haakon S. H. Kjelbergnes
Sjømann 2Regis Jean Francoise Katembo
De prostituerteLiv Bente Strøm
Elena Almli
Andrea Louise Nilsen
Stephanie  V. S. Tounsi
Nathalie Uv
Helga Laberget
KrofolkLiv Bente Strøm
Andrea Louise Nilsen
Stephanie V. S. Tounsi
Nathalie Uv
Xin Yuan Zhou
Haakon S. H. Kjelbergnes (Gjest 1)
Håkon Nikolai Indrestrand (Gjest 2)
Elena Almli
Isabel Vega
HelgaLaberget
Christian Ingmar Kjølsvik
Ruben Stokkeland
Mann 1 (Kaptein)Håvard Pettersen
Mann 2Markus Hassel
SingbackAileen Thodesen
Nathalie Uv
Birgitte Nordvoll
ScenearbeidereMarie Tennfjord
Ida Bremnes
Johannes Gjerpe Nilsen
Robin  Tørrlen
MusikereEllen Kristine Lilleberg
Simen Bratt Austlid
Brage Brekken Henriksen
Lena Vega
Erlend Grimstad
Olav Heggvik
BondenJonas Heggvik
ArbeiderNikolai S. H. Kjelbergnes
VertinneElena Almli
Tjener for Valjean  (slutten)Liv Bente Strøm
Lyd / lysOle Andreas Tennfjord
Raphael Niyongabo
Nicklas Bye Rauhut
SminkeAnette Tennfjord
BilderIsach Christoffer Dahl
FortellerHanne Ihler Toldnes
Sjefen over alle sjeferOlav Heggvik