Årets store nyhet i rollelista for Spelet om Heilag Olav er at Lavrans Haga (34) for første gang skal bekle rollen som Tormod Kolbrunarskald. Valget vil overraske mange da dette er en rolle som gjennom alle år er gestaltet av operasangere. De to siste årene er det Kjetil Støa som har hatt rollen som kongens mann og skald.

I hardtrening

Lavrans Haga bekrefter «ja», når vi fredag formiddag spør om han denne dagen har framført sitt første morgenkvad.

–He, he, ja det har jeg.

Han er allerede i hardterning og går til sangpedagog for å forberede seg til den store sangrollen.

–Jeg synger meg opp. Rollen har alltid vært besatt av operasangere, men jeg må finne mitt utrykk. Det blir et litt annet uttrykk, og jeg må finne min tilnærming til rollen. Paul-Ottar Haga, Ståle Bjørnhaug og Kjetil Støa er store forbilder for meg. Jeg er stolt og ydmyk over å få være i deres selskap, sier Haga som sangerfaring fra ulike musikaler.

Vokst ut av Spelet

Direktør Turid Hofstad ved Stiklestad Nasjonale Kultursenter er svært fornøyd med valget.

–Lavrans er ett av skuespillertalentene som har vokst ut av Spelet og han har de siste årene gestaltet roller som Froste og Kvistadbonden. Vi har forøvrig sett Lavrans i mange ulike roller de senere årene, nå sist i Verdal Teaterlags «Levva livet». Nå tar han et nytt steg videre i den viktige sangrollen som Tormod Kolbrunarskald, sier Hofstad.

Lavrans Haga var på audition i Oslo for en tid tilbake, og det var regissør Hanne Tømta som meldte tilbake at valget var falt på ham.

–Det var et stort øyeblikk for meg. Den første måneden var jeg farget av ærefrykten og den store oppgaven dette er. Men etter hvert må jeg bare gå nøktern til verks og legge stein for stein. Nå gleder jeg meg veldig og jeg skal gjøre meg tilliten verdig. Det betyr utrolig mye for meg.

–En drømmerolle

–Selve rollen utenom sangen?

–Kolbrunarskalden har alltid vært en drømmerolle for meg, og jeg har hatt en ambisjon om at det rollen skal jeg gjøre en dag. Det er en kul rolle. Nå sitter jeg og leser meg opp på Soga om fosterbrødrene, Torgeir Haavardsson og Torgeir Kolbrunarskald. Det er en robust og mørk karakter som tegnes. Karakteren er litt antihelt.

Seim tilbake

Trond Espen Seim er tilbake i rollen som kong Olav. Med seg får han hele fire nye profesjonelle skuespillere: Mari Maurstad, Even Stormoen, Sondre Krogtoft Larsen og Tore Berntsen Granås.