I april begynte Ingrid Dahl Furunes i jobben som leder i Verdal Næringsforum. Blant hennes første arbeidsoppgaver lå arrangering av Øras dager som går av stabelen 24. august.

–Jeg trodde jeg visste hva det innebar da jeg takket ja til jobben, men det dukket opp ting jeg ikke var klar over. Så jeg er glad Arnstein er med på laget, forteller Furunes.

Langåssve er også relativt fersk i Øras dager, men dette er noe arrangørene ser på som positivt.

–Da ser vi med litt nye øyne og tenker annerledes. Så i år har vi egentlig gjort om hele uttrykket, sier Langåssve.

–Folkefest

Øras dager gjenoppsto for tre år siden, da tanken var at den tidligere Verdalsmartnaen skulle bli mer lokal igjen. Arrangementet består fortsatt av tivoli og ulike utstillere, men med langt flere aktiviteter som er «lokalt forankret».

–Da jeg begynte i jobben fikk jeg høre at dette ikke var martna, så jeg begynte å se på hva som beskriver Øras dager. Det ordet som har blitt brukt, og som jeg synes er litt kult, er folkefest, sier Furnues.

Siden april har næringsforumet jobbet med nytt uttrykk for arrangementet, og forteller at de nå har et opplegg som skal passe både familier, ungdommer, voksne og eldre.

–Det er mange aktiviteter og mye som skjer og engasjerer, sier Langåssve.

Tilbake på Minsaas

De siste årene har store deler av arrangementet foregått i Jernbanegata, blant annet på grunn av bygging av det nye teaterhuset og nedleggingen av Domus. I år skjer aktivitetene i større deler av sentrum, og mye er igjen flyttet til Minsaas plass.

–Vi vil at sentrum skal føles som ett, at det ikke er todelt, sier Langåssve.

–Vi vil at sentrum skal føles som ett, at det ikke er todelt, sier Arnstein Langåssve.

Teaterhuset har ikke offisiell åpning før i september, men det blir likevel mulig for publikum til å få en omvisning under arrangementet.

– Fredag har vi også en stor paneldebatt med alle de politiske partiene i Nord-Trøndelag. Hvis det blir dårlig vær flyttes den inn i foajeen til teateret, sier Furunes.

Aktiviteter ved elva

Arrangementsområdet har også blitt utvidet ved at flere aktiviteter i år foregår ved YX-bukta.

–Hvis været tillater det blir det både kano- og kajakkpadling og dykking, sier Langåssve.

Her går også Elveløpet av stabelen, et løp på fem kilometer med både trim- og konkurranseklasse.

–Det handler om å få folk til å bruke området, og det er jo ikke lange avstander det er snakk om. Vi håper dette kan løfte følelsen av at det skjer noe i hele sentrum, sier han.

Spøkelseshus

En annen nyvinning i år er et spøkelseshus som ligger like ved Innherred boligbyggelags lokaler.

–De ville ha et arrangement i bakgården sin, og nevnte at de hadde et tomt hus stående like ved. Så vi begynte å drodle litt og kom opp med ideen om spøkelseshus, sier Langåssve.

Skuespilleren Helga Haga og musikeren Kenneth Aksnes ble engasjert i prosjektet, og Haga har nå laget en historie om det fireetasjers «kråkeslottet», som blir formidlet gjennom en vandring i puljer på åtte personer.

–Historien handler om Ester Olsen som hadde en eplehage, men barna i nabolaget brukte å stjele disse, til hennes store irritasjon. Ei natt forsvant barna og siden har ingen sett dem, så vandringen er bygd opp under dette, sier Furunes, som påpeker at dette blir et spennende innslag for både barn og voksne.

Engasjerte idrettslag

Øras dager har i år et nært samarbeid med Verdal idrettsråd, og nærmest samtlige av lagene i kommunen bidrar med noe under arrangementet.

–De har virkelig skjønt verdien av å vise seg frem på en slik arena, og på denne måten får vi vist frem spennet innenfor idretten i Verdal, sier Langåssve.

Arrangørene hadde håpet Nordgata kunne stått ferdig til Øras dager, blant annet i forbindelse med Vinne skilags rulleskiløp lørdag formiddag.

–Men det er ikke noe vi kan gjøre noe med, og skilaget har fått til en ny trase de mener fungerer godt, sier han.

Redesign og hundeshow

Blant andre ting som skjer under årets arrangement kan man nevne bakgårdsfest med Magnus Hestegrei, auksjon, visning av Verdalsfilmen, hjemmebryggeriaften og laserskyting. På arrangementets siste dag står også mannekengoppvisning og hundeshow på agendaen.

–Innherred renovasjon etablerer systue i det gamle Domus-lokalet og flytter egentlig hele bruktbutikken sin dit. Alt de produserer der, i samarbeid med publikum, skal vises frem i en mannekengoppvisning lørdag ettermiddag. Spillerne fra Levanger håndballklubb er modeller, sier Furunes.

Etter det kommer Smådyrklinikken og viser frem ulike typer hunderaser, et arrangement som var veldig populært i fjor.

–Da var det 30 hunder med, og det ble et artig innslag, sier Langåssve.

Øras dager avsluttes deretter med et lokaloppgjør i fotball mellom Verdal og Steinkjer.

–Vi tror at summen av alt dette gjør at det blir trivelig, rett og slett. Mye liv og røre. En folkefest, sier Furunes.