Hengte opp 95 teser på kirkedøra i Levanger

31. oktober 1517.

Den symbolske handling gjentas 500 år senere på døra til Levanger kirke av Arnulf Nordgård.  Foto: Erlend Aune

Kultur

Arnulf Nordgård tok «en Luther» og kopierte handlingen i Wittenberg tirsdag ettermiddag. Datoen var 31. oktober. Klokka var 1517 da Arnulf Nordgård satte spikeren symbolsk på inngangsdøra til Levanger kirke.

500 år siden

I hendene hadde han Luthers 95 teser. Og for de som lurer på det. Arket med tesene mot avlatshandel ble faktisk kjøpt på Luthermuseet i Wittenberg i sommer, så slik skulle alt være i skjønneste orden.

Det var altså i dag for 500 år siden at Martin Luther sendte de 95 tesene om avlatshandel til den stedlige biskop Hieronymus Schultz av Brandenburg og erkebiskop Albrecht av Magdeburg.

Man er litt usikker om Luther faktisk møtte opp i egen person og slo opp disse tesene på slottskirken i Magdeburg.

Men den pensjonerte lærer Arnulf Nordgård gjorde i alle fall denne symbolske handling til ære for det professoren i bibelteologi ved universitetet i Wittenberg muligens gjorde i 1517.

Tre ulike retninger

Disse tesene var med og gjorde at fundamentale spørsmål trengte seg på, og det utviklet seg en reformasjon som videre skulle gå i tre hovedretninger.

- Jeg er sikker på at Luther var en humoristisk kar som sikkert hadde satt pris på denne gimmicken. Kan vi ikke kalle det «Moro med Luther?».

Nordgård humrer på kirketrappa etter at vi har foreviget den symbolske handling.

Plakaten ble som sagt kjøpt i sommer da 71-åringen var på sykkelferie i Wittenberg-området. Det samme var han for øvrig i fjor også.

Anbefales

- Et utmerket sykkelområde. Flatt og fint, og så går det an å kombinere med besøk i historiske omgivelser.

Arnulf Nordgård forteller at han tidligere på dagen hadde vært innom kirkekontoret og spurt om noen ville overvære seansen, men da vi møttes så var det bare Nordgård og Innherreds utsendte til stede.

- Men du kan skrive at hvis de ønsker plakaten med de 95 tesene, så skal de gjerne få låne den.

Beskjeden er herved overbragt.