Forestillingen «Reisen til julestjernen», som i disse dager vises på Turnéteatret i Trøndelag, har fått strålende respons både fra publikum og anmeldere.

«De ser ut til å storkose seg på scenen, og det smitter selvsagt over på publikum. Vi blir rent sagt varm i hjertet der vi sitter, og bare håper selv julekvelden skal være der snart. Om det er ute- eller innenisser, hvite snøfnugg som spretter rundt i innøvd koreografi, så tar vi oss i å tenke at dette er ikke gjort i en håndvending å få til», skriver Innherreds anmelder.

«I balansen mellom tradisjon og fornyelse, mellom institusjonsteaters formsans og amatørkulturens energi, har denne oppsetningen funnet sin imponerende form. En samtrøndersk førjulstradisjon er nok født her», skriver Ole Jacob Hoel i Adresseavisen.

Det er derimot en annerledes og mer moderne versjon av stykket til Sverre Brandt som publikum blir vitne til. Blant annet med hip hop-dans og røffere kostymer av Jenny Hilmo Teig.

- Et helt annet manus

Et savn for noen, deriblant Trønder-Avisas anmelder, er den kjente låten «Sonjas sang til julestjernen», som ikke er med i oppsetningen. De som gjestet Minsaas plass da julegrana ble tent, fikk høre Julie Vikestad Olsen fremføre sangen på utescenen før premieren, men den ble ikke med inn i det nye teaterbygget.

–Grunnen til at vi ikke bruker Sonjas sang er at vi ikke får lov. Den hører til filmen og er skrevet av Egil Monn-Iversen, mens teatermusikken er skrevet av Per Christian Revholt. De som sitter på rettighetene vil ikke at vi bruker musikken fra filmen. Det er også et helt annet manus i filmen enn teaterstykket. Sangen har aldri blitt brukt i Nationaltheatret, hvor stykket har blitt satt opp siden 1924, forteller Ane Aass, som har regi på forestillingen i Verdal, til Innherred.

Var det et ønske å ha den med?

–Jeg tror nok mange har ønsket å blande filmen og teaterstykket, men da ville nok forestillingen ha blitt stoppet. Det er veldig strengt. Vi fikk vite om dette tidlig, så det har aldri vært aktuelt å ha den med, sier Aass.