Radio-røsten møter Kasseth Røsten til samtale på biblioteket

Du trenger ikke gå noen labyrint for å finne frem.
Kultur

Onsdag 17. januar byr Verdal bibliotek inn til en ny samtale om favorittbøker. Her blir det lysende leseopplevelser i mørke januarkvelden med radiorøsten Viggo Valle og skuespiller Evy Kasseth Røsten. Målet med samtalen er å få fremhevet hvilke bøker som betyr mest for ulike leseglade kjentfolk, og svare på spørsmål som: «hvorfor har bøkene vært viktige?».

–Dette er tredje bokkveld i prosjektet «De viktigste bøkene» som startet med Nils Arne Eggen og Hildegunn Eggen, hvor over 70 personer møtte på biblioteket for å høre de to snakke om sine favorittbøker. Suksessen fortsatte med Marvin Wiseth og Hildur Norum, og nå er vi så heldige at vi skal få høre hvilke bøker Viggo Valle og Evy Kasseth Røsten liker best, sier Bodil B. Breivikås, biblioteksjef i Verdal kommune.

Dikt og quiz

Viggo Valle er for de aller fleste best kjent som programleder for NRKs svært populære radioprogram, Påskelabyrinten, som han har ledet i 30 år. Han er også journalist og en lidenskapelig bokleser, som tar med seg en egen liten bokquiz til publikum i Verdal. Verdalingen Evy Kasseth Røsten er aktuell med et nytt teaterstykke på Turnéteateret, og vil dele bøker som har betydd mye for henne med publikum under boksamtalen. Hun vil også lese Victorias brev av Knut Hamsun og dikt av André Bjerke.

–Litteraturinteressen er på topp, noe som lover godt for en god prat om litteratur og favorittbøker. Her blir det lysende leseopplevelser i mørke januarkvelden. Her blir det en nær og nedpå prat om liv og litteratur, sier Breivikås.

Samtaleleder er forfatter Ingrid Storholmen, som gleder seg til tredje runde i serien.

–Det blir en veldig «nedpå» samtale, hvor vi får høre deres personlige forhold sine litterære favoritter. Det blir spennende å sette sammen disse to til et møte, hvor vi får høre om viktigheten av litteratur i deres liv, sier Storholmen, som selv er forfatter. Hun mener at det er viktig å vise fram folks forhold til litteratur i dagens underholdningsmangfold.

–Litteratur gir noe helt annet enn rask underholdning, og følger oss gjennom livet i ulike faser. Ingen leser krim i begravelser, fordi vi søker ulik litteratur til ulike situasjoner, sier hun.

Populært konsept

Hun har også ledet de to tidligere bokpratene, hvor først Nils Arne Eggen og Hildegunn Eggen pratet om sine favorittbøker foran 70 personer. Så fulgte Marvin Wiseth og Hildur Norum opp med sine bokanbefalinger.

–Det har vært noen spennende møter, også for meg som forfatter, å få høre hvordan for eksempel Marvin Wiseth brukte litteratur i sitt virke som ordfører i Trondheim. Etter første runde oppdaget vi også at NRK nå gjør samme konsept, så det er tydelig at dette er en bra idé, sier hun.