Setter opp Den stundeslöse

300-åring skal skape latter i Aksets blackbox.

De stundeslöse settes opp av andre klasse ved dramalinja på Inderøy videregående skole.  Foto: 2Drama-elevene ved Inderøy vgs. Foto: Mathea Mære Bye

Kultur

Andre klasse ved dramalinja på Inderøy videregående skole setter i disse dager opp komedien «Den stundeslöse» av Ludvig Holberg, som ble skrevet helt tilbake i 1723.

Komedien skal vises i blackbox på Akset kultur og skolesamfunn førstkommende torsdag 11. januar og fredag 12. januar, og påfølgende søndag 14. januar.

Komedien ble først oppsatt tilbake i 1725, noe som betyr at det snart er 300 år siden urpremieren. Holberg var kjent som en samfunnsengasjert satiriker, og ble mest kjent for sine store intrigekomedier og komedier, deriblant Erasmus Montanus, Den politiske Kandestøper og ikke minst Den stundeslöse.

Komedien handler om Hr. Vielgeschrei, som er så opptatt at han ikke får gjort en døyt av det han har satt seg fore. Han har lovet bort datteren Leonora til bokholder Madsens sønn, Peder.

Men Leonora elsker Leander. Heldigvis griper de kløktige stuepikene kalt Pernille inn i sakens anledning.

De kjenner sin Vielgeschrei og hans svakheter, og vet han aldri har stunder til å følge med i alt som foregår i hans nærvær – og fravær.

Med kvinnelist og lempe har de en utstudert og listig plan for å avverge det forestående bryllupet. Og Vielgeschrei går rett i fella som Pernillene har lagt ut for ham. Hva i alle dager har de funnet på av narrestreker?

958 17 640

tor.johnny.friberg@innherred.no