Nazismens ondskap vises frem på Inderøy

Sterke saker fra avgangselevene.

Øverst (f.v.) Tonje Sandnes, Sanne Klemvo, Benjamin Aspmodal Juberg, Filip Grande, Marcus Grande, Kristoffer Moe. Andre rad: Ingvild Hallem, Ingrid Alstad Baglo, Eliza Murphy, Berit Tungen Holmstad, Silje Johnsen Granås, Rebekka Nøvik Stavrum, Hanne Persøy, Elias Løseth Borgen og Daniel Julnes Fröberg. Nederst: Martha Løseth Borgen, Siri Elstad, Mali Austad, Hulda Marianne Gausen og Selma Stubbe. Foto: Privat 

Kultur

Avgangselevene i musikk, dans og drama ved Inderøy videregående har i år valgt å ha musikalen «Cabaret» som sin store oppsetning ved skolen.

–Det er mange grunner til å sette opp en halvgammel musikal om mellomkrigstida i 2018. For det første så er det fantastisk god scenekunst. Cabaret er prisbelønnet både som scenemusikal og på filmlerretet. Den fanger dessuten den unike stemningen i Berlin på 30-tallet og skildrer både det frigjorte nattklubbmiljøet, vanlige tyskere og den gryende nazismen, skriver lektor ved Inderøy videregående skole, Siv Furunes i en pressemelding til Innherred.

–Nazismens ondskap

Cabaret hadde første gang premiere på Broadway i New York i 1966. Manus ble skrevet Joe Masteroff, sangtekstene av Fred Ebb og musikken av John Kander.

–Musikalen handler om hvordan ondskap slår rot i de meste liberale og åpne samfunn, noe Berlin faktisk var frem til Hitler kom til makten. Som en unik enklave i et konservativt Europa, hadde Berlin rom for homofile, bifile, lesbiske, transpersoner, bohemer, kunstnere, og folk av alle slag, som Hitler og nazismen nesten klarte å utrydde i løpet av 2. verdenskrig. Men bare nesten. For det er møtet mellom frigjorte, kanskje litt naive mennesker og nazismens gryende ondskap, Cabaret tar utspring i. Og er vi ikke litt naive i Norge i møtet med marsjerende nazister i våre gater i Fredrikstad og Kristiansand, i en tid hvor både islamofobi og antisemittisme sprer seg?, skriver Furunes.

Furunes forteller at det er et solid stykke arbeid som står bak musikalen, som vises 7., 8., 10., 12. og 14. februar.

– Drøyt 60 elever synger, spiller, danser på scene og har snekret, sydd, skaffet, høvlet, ordnet, malt, fikset, promotert, transportert og organisert. I tillegg har vi hatt fenomenale samarbeidspartnere blant amatører og profesjonelle teaterbedrifter og solid støtte fra Inderøy Kulturhus, skriver lektoren.