Folkemusikkfestivalen Midtvinterdansen arrangeres denne helga. Med omtrent 200 barn og rundt 30 instruktører var det høy aktivitet på Verdalsøra barneskole da Innherred var innom.

To av de mange unge deltakerne var trettenåringene Nils Landstad og Einar Gustad. De var i godt humør og tydelig svært fornøyd med å få bruke en hel helg til å spille folkemusikk.

– Vi har begge to spilt i omtrent to år i Verdal juniorspellmannslag, og da er det fint å komme hit for å øve, forteller de unge felemusikerne.

De forteller at de har deltatt på mange forskjellige aktiviteter som blant annet kursøving, konsert og dansetimer. Hallingdans er de begge to enige om at er en svært krevende form for dans. De ser på seg selv hovedsakelig som spillemenn og ikke dansere.

– Det er folkemusikk vi er mest glad i, ja. Vi ble vel egentlig tvunget til å begynne å spille fiolin, så vi har spilt litt klassisk musikk tidligere, forteller de med et smil.

De forteller at Alexander Rybak og Gjermund Larsen er forbildene deres innen folkemusikk, men Landstad er klar på at det kan være skummelt å møte forbildene.

Travle dager for festivalsjefen

En annen som har vært svært aktiv i helga er festivalsjefen, Geir Egil Larsen. Han har styrt hele arrangementet med stø hånd. Det har vært et stramt tidsskjema og mye å holde styr på. Han er likevel fornøyd med årets festival.

– Det har vært et puslespill for å få alt til å gå opp. Likevel ser det ut til at alt fungerer. Jeg kan takke alle funksjonærene og instruktørene for at helgen går så knirkefritt, sier Larsen.

Han forteller videre at hele formålet med den årlige folkemusikkfestivalen er å inspirere og interessere barn og ungdom til å ta vare på og bruke folkemusikken for det den er verdt. Ved å ta inn ledende folkemusikere fra hele Norden som instruktører mener han at inspirasjonen vil øke betraktelig for barna og ungdommene.

– Instruktørene stiller veldig gjerne opp, så det har heller ikke vært noe problem på det området. Vi får offentlig støtte til gjennomføring av festivalen, men hoveddelen av midlene kommer fra lokalt næringsliv, forteller han.

Larsen forteller at deltakerne kommer både fra Trondheim, Sverige og mer lokalt, noe som er positivt for de unge musikerne.

Det var i alle fall ingen tvil om at deltakerne koste seg og hadde det utrolig gøy under øvingen på Verdalsøra.