Verdalsoratoriet settes opp for sjuende gang i Borggården på Stiklestad Nasjonale Kultursenter. Oratoriet er allerede sett av over 20.000.

– Årets premiere er selvsagt 18. mai klokken 23.oo, altså mot den natten da det for 125 år siden gikk et skjebnesvangert leirras i Verdal, skriver Foreningen Verdalsoratoriet i en pressemelding.

Den tragiske ulykken som tok 116 liv og førte til enorme ødeleggelser er det største kjente leirraset som har gått i Norge i nyere tid.

Rotmo og Skrove

Katastrofen kom fullstendig overraskende på folk som lå i sin dypeste søvn slik at de var overgitt naturkreftene da disse slapp løs. Rasnatta vil for alltid ha en stor plass i Verdals historie og har hvert år fått stor oppmerksomhet.

Verdalsoratoriet ble skrevet av Hans Rotmo(tekst) og Asgeir Skrove(musikk) i 1993 i anledning 100-årsmarkeringen for raset. Det er et verk for kor og korps, både barn og voksne, og to resitatører.

Korps og kor

I år er det to korps og fire kor som deltar. Disse er Vinne Musikkorps, Arbeidernes Musikkorps, Verdal Mannskor, Dalaklang, Sul Sangkor og Ørmelen Blandakor. I tillegg deltar et sammensatt barnekor fra distriktet.

Resitatører er skuespillerne Hanne Skille Reitan og Tore B. Granås og de forteller den sterke historien om den vakre vårdagen som endte i en grusom natt.

Dirigent også i år er Asgeir Skrove. Skrove har vært ansatt ved skuespillerutdanningen ved NORD universitet siden 2005.

Han har pedagogisk eksamen fra 1985 og har hovedfag i musikk fra Universitet i Trondheim fra 1984. Asgeir er både musiker, komponist og musikalsk leder og hans musikk er fremført i flere land, bl.a. Tyskland, Russland og USA.

Hanne Skille Reitan

Hanne Skille Reitan er utdannet ved Statens Teaterhøgskole, KHiO (2007–2011) og har vært tilknyttet Nationaltheatret siden 2012.Der har hun blant annet spilt Regine Engstrand i Gjengangere, Dora i Klassen vår, Klatremus i Dyrene i Hakkebakkeskogen, Irina i Tre søstre, Fremmed i La deg være, Agnes i Barnet og Sonja i Reisen til Julestjernen. Andre roller er blant andre Alma i Få meg på, for faen ved Sogn og Fjordane Teater, Lysander i En Midtsommernattsdrøm ved Riksteatret, Gudrun i Spelet om Heilag Olav og Doktor Stockmann i En folkefiende på Teater Ibsen.

Reitan er medlem av frigruppene Fjerdeklasses Produksjoner og Treverket. Med Fjerdeklasses Produksjoner har hun medvirket i Alt er sant på Dramatikkens hus, Nesoddspelet 2014 og 2015 og Tramteater-hommagen Det enkleste er pistol 2016. Treverket produserte forestillingen Happy Happy Love på Brageteatret. Skille Reitan mottok Stiklestads Statoilstipend i 2011.

Tore B. Granås

Tore B. Granås er selvlært skuespiller fra Verdal. Tore har jobbet som skuespiller siden 2000 og hans første profesjonelle rolle var «Bøddelen» i «Kjetil Stalldreng fra Ringsaker av Hans Rotmo. Han har siden jobbet ved bl.a. Det Norske Teatret, Trøndelag Teater, Sogn og Fjordane Teater og Nord-Trøndelag Teater. Ved sistnevnte har Tore medvirket i godt over 30 produksjoner.

I tillegg har han medvirket i et stort antall spel, hovedsakelig i Midt-Norge. Vi kan nevne «Den siste viking» på Stadsbygd, «Grenselaus» i Vera, «Håkon & Kark» i Korsvika/Lade, «Eplene i messehagen» på Malm, «Trua og saltet» i Vikna, «Elden» på Røros, «Fru Guri av Edøy» på Smøla og «Spelet om Heilag Olav.» De siste rollene han har gjort er Tore Kuli i «Fru Guri av Edøy», Torgeir Halleson frå Kvistad i «Spelet om Heilag Olav», Magnus i «Kunst» og Greven i «Reisen til julestjernen.» Han ble i 2016 fast ansatt skuespiller ved Nord-Trøndelag Teater, som i 2017 endret navn til Turnéteatret i Trøndelag.

Tore B. Granås Foto: Tor Ole Ree
Hanne Skille Reitan (arkivfoto) Foto: Andreas Ryen Eidem