Bakgårdsfestival var blant ideene som dukket opp.

Målskiva for idédugnaden som fant sted på Galleri Fenka fordelen var de mange bakgårdene i Levanger, for lysten til å ta dem mer aktivt i bruk for allmuen ser ut til å være stor. Det er neppe noen tvil om potensialet.

–Du ser jo kvaliteten med bakgårdsrommet som er skjermet fra gata og støy. Det er en oase, uttalte byantikvar Tove Nordgaard i Levanger kommune i forkant av idédugnaden. Et åpent møte som utfordret deltakerne med det overordna spørsmålet: «Hvordan skal vi sammen tilrettelegge for at Trehusbyen Levanger blir attraktiv, bolysten ivaretas, større næringsaktivitet og flere turister kommer?»

Nå skal det jaktes på byens sjel, som initiativtakerne beskriver det. Bakgårder, kjellerhvelv og andre byrom skal fram fra glemselen. Pusses opp og tas i bruk for å revitalisere sentrum.

Bakgårdene er for øvrig en del av et det større prosjektet «Næring i Trehusbyen» for å skape sentrumsaktivitet. Det er satt av to millioner kroner, hvorav halvparten er kommunale midler og den andre halvparten er regionale utviklingsmidler fra fylkeskommunen.

Vandring og idédugnad

Tirsdag 13. februar bød man likevel på bakgårdene som tema, og etter en byvandring, bar det inn i fantasiens verden.

–Papirdukene ble fulle av ideer, forteller Hilde Røstad ved kommunens avdeling for bygg og eiendom. Svært godt fornøyd med responsen så langt.

–Vi har ennå ikke systematisert dem, men det skal vi gjøre, og senere invitere til et nytt møte hvor vi kan velge ut de mest aktuelle ideene, tilføyer hun.

Mens noen av ideene dreier seg om enkle tiltak som umiddelbart lar seg realisere, er det andre som krever svære investeringer.

Grått ble fargerikt

Det deltok som nevnt over 40 deltakere på byvandring og idédugnad denne februarkvelden. Etter innlegg fra Levanger kommune ved byantikvar Tove Nordgaard og Hilde Monika Røstad, samt et foredrag fra Roy Håpnes hos Byantikvaren i Trondheim ble de frammøtte delt inn i mindre grupper. Samfunnsplanlegger Berit Hakkebo ledet selve idédugnaden som var rigget etter bakgårdskafé-metode hvor ideene hos deltakerne ble skrevet ned på en duk av gråpapir. Til slutt gikk Tone Volden Rostad gjennom prosessen videre.

–Vi er i starten på prosjektet og det er ekstra hyggelig når stemningen hos innbyggerne er så positiv og ideene er mange på første møte. Det vil bli flere muligheter til å komme med ideer til konkrete tiltak for å skape levende bakgårder og lokaler. Flere eiere åpnet opp og inviterte oss inn i flere av byens spennende bakgårder, og noen fikk for første gang besøkt en hvelvkjeller og sett byens gjemte bakeri, oppsummerer byantikvar Tove Nordgaard.