Direktør Christian Wee kaller det en «filmvisning av dimensjoner» når den norske dokumentaren «Det grodde fram» kommer på lerretet.

Strafgefangenlager

Det er markeringen av Trondheim Kinos 100-årsjubileum som er bakgrunnen for filmvisningen, som skjer i samarbeid med dem og Kosmorama.

– Filmen er fra 1947, og viser autentiske filmopptak fra Trondheim i krigsårene. I tillegg har den interessante opptak fra SS Strafgefangenlager Falstad. Etter filmen blir det foredrag om bruk av kino under andre verdenskrig og historiebruk, forteller Wee.

Nasjonsbygging

Han mener dokumentaren er en utrolig spesiell og interessant film som bør sees av mennesker som er interessert i andre verdenkrig, men også av mennesker som er opptatt av historiebruk og hvordan film kan brukes som et middel for nasjonsbygging.

Dokumentaren beskrives som en film i «filmavis-sjangeren», og ble laget av ansatte ved kinodriften i Trondheim etter krigens slutt.

Motstandsmenn

Selv om hovedvekten av innholdet er knyttet til Trondheim, er det altså interessant materiale fra Falstadskogen og kommandantboligen på Falstad.

– I tillegg til å vise ukjent bildemateriale fra Trøndelag under andre verdenskrig, gir filmen også et godt innblikk i hvordan okkupasjonsmakt og motstandsmenn ble fremstilt i et nylig fritt land, sier Christian Wee.

Innledning

Bjørn Sørensen fra NTNU holder en liten innledning og filmen og dens historie før filmen sveives igang.

Etter filmen er det foredrag av Thomas Hagen fra Arkivet freds- og menneskerettighetssenter og Anette Storeide fra NTNU og Falstadsenteret om kino under andre verdenskrig og historiebruk.