Den 11. oktober i år er det nøyaktig 50 år siden noen teaterinteresserte verdalinger satt på Ungdomssentret til Verdal Samvirkelag og hadde konstituerende møte. Kun 10 personer møtte, akkurat nok til at det kunne velges lovlig styre. Men med mottoet: «Vi går på med krom hals», ble beslutningen tatt om at «Veslefrikk med fela» skulle framføres, og det skulle skje allerede 4. juledag, bare et par måneder etter starten.

–Dette var starten på en eventyrlig reise, fra «Veslefrikk» i 1968 til fullsatte hus i Olavshallen for ett år siden med storsuksessen «Levva Livet». Siden oppstarten har teaterlaget satt opp utallige produksjoner, store og små. I snitt så er teaterlagets oppsettinger hatt i overkant av 5.000 publikummere, på det meste har vi hatt 18.000 i salen. Det er utviklet et enestående miljø av amatører og profesjonelle, av ressurser på og bak scenen, frivillighet og dugnad, unge og gamle – som har engasjert og gledet svært mange, forteller teaterlagets leder i jubileums-året, Per Anders Folladal.

Tre høydepunkter

Teaterlaget planlegger en skikkelig markering av at de har nådd et halvt hundre år. Folladal trekker fram tre høydepunkter: Det skal produseres og publiseres et jubileumsskrift med høydepunkter, oppturer og nedturer, og med mange bilder og artige historier. Verdal kommune bidrar med finansiering og det arbeides med å få med flere støttespillere. Det er etablert en redaksjonskomité hvor Karin Jegtvik er redaktør.

Per Anders Folladal og Frode Haugmark har masse planer i jubileumsåret. De etterlyser gode bilder til jubileumsskriftet som skal produseres.

–Laget har et dårlig bildearkiv, og vi vet at det sitter folk rundt omkring med gode bilder fra lagets historie. De må ta kontakt med oss, oppfordrer Folladal.

Selve dagen 11. oktober skal markeres skikkelig.

–Vi har endt opp med et program som ikke kan gjennomføres på en dag. Derfor legger vi opp et program som strekker seg over tre dager. Av innhold kan vi vente oss mange gode kulturinnslag, blautkaketing, paneldebatt, quiz, fest for å nevne noe, sier teaterlagslederen. Selve rosinen i pølsa er jubileumsforestillingen som skal ha premiere i aulaen på Verdal videregående fjerde juledag. Frode Haugmark har vært idémaker, og ikke uventet har taterlaget alliert seg med Arnulf Haga som står bak manuset og som også skal være instruktør.

Gedigen familieforestilling

I går samlet Haugmark og Haga noen av skuespillerne som blir med til et pressetreff på teaterloftet i Verdal. Han legger ikke skjul på at han har store ambisjoner for jubileumsforestillingen. Selv om han ikke vil gå veldig i detalj på innholdet, er ambisjonen å lage det Haga kaller en gedigen familieforestilling.

–2018 er jo året som skal huskes da Verdal Teaterlag feira seg sjøl og sitt publikum for sine femti fantastiske år. Jubileumsforestillingen vil bli et selvstendig stykke teater med fandenivoldsk spilleglede som både mimrer og peker framover, og som i glimt og med klemt minner publikum på ting de har sett «en eller annen gang før», sier Arnulf Haga.

Instruktøren og manusforfatteren ser for seg rundt 60 aktører på scenen. Alle generasjoner skal være representert, og det vil bli gjensyn med en del skuespillere som preget teaterlagets forestillinger for flere tiår tilbake. Det er også klart at det blir et orkester på sju under ledelse av Erling Hellan. Anett Hjelkrem skal ha koreografi og Erlend Haga scenografi.

Ble med i 1970

Arnulf Haga vil ikke beskrive forestillingen som en kavalkade. Selve handlingen vil foregå i nåtid, men med flere tilbakeblikk som publikum vil kjenne igjen fra teaterlagets historie.

–Jeg kan vel røpe at det blir sang og musikk fra flere musikaler; Grease, Bør Børson, Oklahoma, Annie, Vinsjan på kaia, Jukebox, og antagelig dukker Pippi opp. En og annen arie fra fordums tider er ikke å forakte, og selvfølgelig skal det danses, sier den aktive teatermannen, og passer på å få med at han selv ikke har vært med helt tilbake til laget ble stiftet i 1968.

–Jeg ble med først i 1970, og det første stykket jeg var med i var «Baldevins bryllup» der jeg spilte sammen med legendariske Olaug Helberg. Og i dag sier jeg som Olaug sa den gangen: «Skit i sausen, bærre steika e god»! Og det passer godt på 50 år med teater i Verdal. Det er blitt laget utrolig mange godbiter!