Onsdag var 40 teatersjefer og direktører fra hele landet samlet i Verdal i forbindelse med et årsmøte og vårseminar i Norsk teaterlederforum. Gjestene fikk se forestillingene «Rotsekk» og «Garage», som er en samarbeidsproduksjon med Cirka Teater.

–Verdaln, der er det teater!

Under besøket møtte Innherred nåværende teatersjef i Trøndelag Teater, Kristian Seltun, og Elisabeth Hansen som skal ta over hans stilling i januar 2019.

Nåværende teatersjef i Trøndelag teater, Kristian Seltun, og Elisabeth Hansen som tar over stillingen i 2019.

–Jeg var her på Riksteatrets premiere på «Prisen» som ble spilt for en måned siden, så da fikk jeg en omvisning på huset. Det er fantastisk fint. Det er tenkt praktisk og godt rundt teaterproduksjon og logistikk. Jeg understrekte det da vi kom kjørende i dag også, at jeg liker at det er signalbygg. Du kommer hit og tenker, Verdaln, der er det teater!, sier Hansen til Innherred.

Seltun var til stede under åpningen av teaterhuset i september, men understreker også nå at det er et veldig fint bygg hvor plassen er godt utnyttet.

–Dette kan de være veldig stolte av. Det er kanskje en litt liten foaje, men det var vel et kompromiss de måtte ta. Logistikken er likevel bra, det er bygget med forståelse for god og moderne teaterdrift, sier han.

–Viktig debatt

Det var en stor dag for teatersjef Nora Evensen, som synes det var artig å få vise frem huset til de besøkende.

–Også er det bra at vi får benyttet anledningen til å ta debatten om regionreformen med departementet og Karen Espelund fra fylkeskommunen, sier hun.

Det var i februar at Kommunal- og moderniseringsdepartementets ekspertutvalg for regionreformen la frem en rapport om hvilke ytterligere oppgaver de nye fylkeskommunene bør få. På kulturfeltet foreslås det at ingen kulturinstitusjoner utenfor Oslo lenger skal være et nasjonalt ansvar eller defineres inn i en nasjonal infrastruktur.

Teatersjef Nora Evensen synes det var stas å få vist fram det nye huset til sjefer fra hele landet.

–Det er viktig at vi tar denne debatten med fagfeltet påkoblet, for vi opplever at det blir tatt noen føringer uten at det har blitt snakket ordentlig om. Hva det vil si i praksis at teatrene legges under fylkeskommunal administrasjon og hvilke konsekvenser det kan få, sier Evensen.

Hun påpeker at teatrene er opptatt av at det skal være et nasjonalt ansvar å ha et godt kulturtilbud i Norge.

–Vi frykter at man kan pulverisere det ansvaret hvis det tas bort fra staten og legges under fylkeskommunen. Vi er derfor føre var og ser på konsekvensene som kan komme, for hvis dette blir gjennomført, vil det bety en enormt stor omveltning for Teater-Norge, sier hun.

–Smarte løsninger

Leder av Norsk teaterlederforum og teatersjef ved Rogaland Teater, Arne Nøst, var blant gjestene i Verdal denne dagen. I en pressemelding i forkant av besøket stiller også han seg kritisk til forslaget.

–Det bryter fullstendig med de prinsipper og den politikk som har ligget til grunn for utviklingen av et av Nordens fremste kulturfelt, og vil være et stort kulturpolitisk feilgrep, uttaler Nøst.

Leder av Norsk teaterlederforum og teatersjef ved Rogaland Teater, Arne Nøst, var imponert over teaterhuset i Verdal.

Før saken ble diskutert i en lukket debatt onsdag ettermiddag fikk Nøst og de andre teatersjefene en omvisning på huset.

–Det er et fantastisk hus. Det virker så edruelig, det er ikke noe mer enn man trenger. Det er smarte løsninger og jeg liker faktisk at det er litt trangt i foajeen, sier Nøst.