«Trondheimsreisen» er en dokumentarfilm regissert av Magnus Skatvold. Liv Ullmann og Anne B. Ragde er også involvert.

Denne dokumentaren viser oss hvordan Trondheim var i fortiden. Ved hjelp av filmklipp og flere personers personlige historier får vi et flott innblikk i hvordan Trondheim så ut og opplevdes før i tiden. Historiene varierer fra å være personlige hendelser fra oppveksten, til å omhandle historiske hendelser, som for eksempel andre verdenskrig.

God musikk og fine klipp

Musikken i filmen er god, og hjelper til med å sette en passende stemning over klippene. Filmklippene er flotte, og mange av dem er av overraskende god kvalitet.

«Trondheimsreisen» kan nok komme til å vekke nostalgien hos mange eldre. Både i de som bor i Trondheim, og i andre steder i Norge. Selv om denne filmen sikkert vil appellere til den eldre garde, vil den også kunne være interessant for den yngre generasjonen.

«Trondheimsreisen» er en flott måte å lære seg om fortiden på en underholdenende måte. Det er mye fint å ta med seg fra en tid som var annerledes på mange måter. Men filmen minner oss også om fortidens sørgelige sider. Om fattigdom, og fordommer rundt hvor man bodde i byen. De sosiale forskjellene fra i dag til perioder i fortiden virker å være ganske så store.

Personlige historier

Til tross for dette er det fornøyelig å se Trondheim vokse og utvikle seg gjennom tiden. Historiene som fortelles gir en flott kontekst og beriker filmklippene betraktelig. Måten dette blir gjort på er utvilsomt et meget godt valg av filmskaperne.

Det føles litt som om å høre på bestemoren sin fortelle om barndommen. De personlige historiene varierer fra å være interessante, morsomme og triste. Det gir filmen variasjon, noe som gjør at den holder seg underholdende. Lengden på filmen er også passende.

Fra krigen

Det mest interessante for meg var bildene og fortellingene fra andre verdenskrig. Bildene av nazistene som marsjerer nedover gatene med mørktonet musikk over seg er meget urovekkende, selv den dag i dag. Personlig skulle jeg ønske at det var mer fra denne tiden. Både filmklipp og historier.

De personlige historiene fra den tiden virker utrolig fremmed, og det er merkelig å tenke på at disse tingene faktisk har skjedd i Trøndelag. Når man hører på historiene, og ser på filmklippene, er det vanskelig å ikke å tenke på hvem man hadde vært på den tiden. Det er vel behagelig å tenke seg at man ville vært en del av motstandsgruppen som kjempet for Norges frihet.

Men sannheten er nok at de fleste av oss bare ville forsøkt å overleve gjennom en vanskelig tid.

Fin dokumentar

Jeg tror nok ikke «Trondheimsreisen» kommer til å bli sett på som en revolusjonerende eller banebrytende film. Men det er en fin dokumentar. Spesielt for oss fra Trøndelag.

Den viser viktige hendelser fra fortiden, samt gir et godt innblikk om hvordan samfunnet var før i tiden.

Denne filmen passer godt for de som er interessert i historie. Det er også en fin film for besteforeldre å invitere med seg den yngre gererasjonen på for å vise hvordan det var i deres oppvekst.

Terningkast 4.

Vetle Bredeli