– Jeg fikk lyst på ei forestilling til, utbryter Ulrik Bøhn-Flatås etter stående applaus fra salen i Skognhallen.

Han har hatt hovedrollen som Danny i Grease satt opp av elevene i valgfagslinja «Sal og scene» ved Skogn barne- og ungdomsskole. Onsdag ble musikalen framført for alle som ønsket å komme, mens torsdag var ungdomsskoleelevene ved Skogn og Åsen ungdomsskole invitert.

Ulrik Bøhn-Flatås (t.h.) spiller Danny. Håvard Dragset til venstre.

Tenåringene er tydelig trygge på scenen hvor jenter og gutter fremfører både sang, dans og skuespill med stor iver. Den sprudlende entusiasmen gjør at man som publikum trygt kan nyte ungdommenes show med fengende 50-tallslåter.

Ikke nok timer

Dette er fjerde skoleåret at Skogn barne- og ungdomsskole tilbyr valgfaget «Sal og scene». Det har blitt så populært at ikke alle blir tilbydd førsteønske. 34 elever har fått plass. Blant dem er Edvard Haga og Solveig Sørensen som hadde hver sin rolle på scenen. De forteller at de har to timer undervisning i faget hver fredag. Den siste uka har de i tillegg vært igjen på skolen til klokka 18 for å ha alt klart til premieren.

–Det høres mye ut, men slik har det ikke føltes. Timene går så fort, sier Haga.

34 elever har valgfaget Sal og scene og har denne uka satt opp Grease.

Det er ikke plass til alle elevene på scenen, og elevene har lært at det ligger mye arbeid i å lage en forestilling. I tillegg til skuespillere, jobber elever også med lys, lyd, kostymer og sminke.

–Vi har lært hvor mye arbeid som ligger bak en forestilling og hvor viktig alle er. Det trenger ikke å være hovedrollen som har den viktigste jobben. Den er viktig den også, men alle er viktige. Jeg tenker for eksempel på dem som hele tiden løper frem og tilbake for å hjelpe til med kostymer og sminke, sier Haga.

Både han og Sørensen er enige med Bøhn-Flatås om at de gjerne skulle levert flere forestillinger.

–Jeg skulle ønske vi hadde mange forestillinger og at det kom masse publikum, sier Sørensen.

–Dere blir ikke nervøse av at så mange ser på dere?

–Jeg kjenner litt på nervene i starten, men det går fort over, sier Sørensen.

Vise seg fram

Det er kontaktlærerne Lars Aune Viken og Heidi Taraldsen som veileder i «Sal og scene». De kan bekrefte at mange elever får seg en aha-opplevelse når de innser alt arbeidet som ligger bak en forestilling. De tror det er flere grunner til at valgfaget har blitt såpass populært.

–Noen har en drøm om teater og ser dette som en mulighet til å prøve det ut. Du har også de som kommer til å velge musikk, dans og drama på videregående skole, sier Viken.

Han legger til at elevene har selv vært publikum og tenkt at dette ønsker de å være med på når de begynner i niende klasse.

Kristian Berget sa ja til å steppe inn som solist bare en dag før premieren.

Lærerne tror mange har stor nytte av faget også om de ikke har en fremtidig plan om å jobbe på eller ved en scene.

–Det er ikke alle som stikker fram nesen i en klassesituasjon, men så er de stjerner her. Alle har kunnskap på noe og her får de vise seg fram, sier Taraldsen.

Komfortsonen

Lærerne jobber mye med å utfordre de som har høye skuldre.

–Vi tar i bruk lek og teatersport. Vi har gjort mange øvelser for at alle skal klare å slippe seg løs. Det krever at Heidi og jeg må slippe oss løs også, sier Viken.

–Ja, elevene er virkelig ut av sin komfortsone. Det er ikke bare bare for en tenåring å holde rundt en annen eller å si «jeg er glad i deg». Nå er det ikke pinlig lenger, sier Taraldsen.

Hun og Viken ser ikke bort fra at disse bevegelsene ut av komfortsonen også trygger elevene i andre fag.

–Vi ser at elevene slipper seg løs mer og mer og vi merker at elevene utvikler seg og kan blir mer aktiv i timen, sier Viken.

–Jeg tror det også kan påvirke hvordan de takler framføringer generelt og at det blir enklere å gjøre for eksempel muntlige framføringer, mener Heidi Taraldsen.

995 99 805

Marte.skjesol@innherred.no