På Reehaugen er det hektisk aktivitet om dagen. 28 ungdommer har to firetimersøkter med øving hver uke, og helt siden tidlig i fjor høst har de jobbet iherdig med vårens storoppsetting av Skogn teaterlag - juniorversjonen av «Fame». Premieren er fredag 13. april.

Skogn teaterlag nærmer seg 35-årsjubileum, og er et teaterlag for ungdommer. Tradisjonelt fra ungdomsskolealder og oppover, men for et par siden åpnet de opp for sjuendeklassinger også, fordi de trengte mer nyrekruttering. Det har fungert etter hensikten, og i Fame-oppsettingen er det altså 28 aktører, fra tolv år og helt opp til noe over tjue år gamle.

Dobler satsingen

De årlige oppsettingene har vært alt fra Jungelboken og Oliver Twist til Peter Pan, og i gamle dager skrev de også stykker selv. I år falt valget på kanskje det mest utfordrende stykket noen gang: Fame.

– Det var ungdommene selv som ønsket seg det, forteller leder Kjell Sporild og Thea Nordberg Sørholt i teaternemnda i Skogn.

Med valget av Fame, er satsingen doblet. Vanligvis har oppsettingene hatt et budsjett på omlag 100.000 kroner. I år er budsjettet på 200.000 kroner. Først og fremst som følge av innkjøp av ikke bare regissør, men også koreograf og sangpedagog.

– Med kvalitet i alle ledd, blir nok årets oppsetting enda mer lærerik for ungdommene å være med på, tror teaternemndsrepresentantene.

Mange gjør en stor innsats

Åse Rakel Bøhn tar seg av det sangtekniske, Hulda Kristina Løseth Vestvik instruerer i dans og bevegelser på scenen og Helga Haga har tatt på seg regien.

– Så må vi heller ikke glemme den fantastiske innsatsen som foreldrene til ungdommene gjør, de står på sent og tidlig for å lage både kulisser og kostymer, fremhever Thea Nordberg Sørholt. Dessuten har to elever ved Levanger ungdomsskole, Johanne Støp og Solveig Brusdal Hamstad - drevet teatersport med skognungdommene.

Både Thea Nordberg Sørholt og Kjell Sporild mener Helga Haga er den perfekte regissør til Fame-oppsettingen, og selv er Haga beæret over å ha blitt spurt om å ta på seg oppdraget.

– De satser høyt denne gangen, og Fame er krevende fordi det er en kombinasjon av dans, sang og drama. Fortsatt er ting litt kaotisk, men jeg ser ungdommene blomstre for hver øving som går, sier Helga Haga.

Utviklende

Hun møtte teaterlaget i fjor høst etter at valget av stykke var gjort, og kom så tilbake på nyåret da de ulike rollene var fordelt. En knapp måned før premieren synes Haga det ser bra ut.

– Fortsatt må jeg mase litt, de må stå rett veg og passe på å snakke høyt. Men utfordringen er egentlig mest å få dem til å frigjøre seg. Slippe seg løs! Men rekker de det til generalprøven, så er det tidsnok, og det gjør de, sier Helga Haga.

Hun mener ungdommene utvikler seg enormt på scenen gjennom å spille et stykke som Fame.

– Her spiller de rollefigurer som i stor grad er litt på deres egen alder, med de samme intrigene og følelsene som de selv opplever i livet. Da de valgte seg Fame, var de helt tydelige på at de ikke hadde lyst til å spille dyr - og det slipper de i hvert fall her, sier Haga.

Ida Maria Bracho Eriksen, Malin Arntsen og Stine Emilie Jessen spiller rollene som henholdsvis danserne Carmen Diaz og Susan, og gitaristen Lambchops.

Påskeferie

Nå blir det fullt trøkk på øvingen denne uka, før det blir påske.

– Vi får håpe de ikke rekker å glemme alt i løpet av påskeferien, smiler Haga.

Det er det nok ingen større fare for. Ungdommene har gått til verket med stor interesse og stort engasjement.

– Vi har det kjempeartig, sier Ida Maria Bracho Eriksen, som spiller rollen som danseren Carmen Diaz. Hun er sikker på at oppsettingen blir kjempebra, og gleder seg til å underholde publikum.

Flott med sykehusbarn

Når Innherred forteller at Barneavdelingen på Sykehuset Levanger kommer til å bli invitert til dagforestilling tirsdag 17. april, himler hun med øynene.

– Det er utrolig flott!

Malin Arntsen og Stine Emilie Jessen er veldig enige i det. Stine Emilie trekker også frem at det å være med i Skogn teaterlag er veldig lærerikt, og at hun har blitt kjent med mange flotte ungdommer i løpet av sine år i teaterlaget. Blant andre Ida og Malin, som er ferske i gamet i år.

– Å få med noen nye er veldig bra. Vi øver hardt sammen, men har det også mye gøy. Vi har også hatt øvingshelger der vi har overnattet her, forteller hun.

I tillegg til sykehusbarna, vil elever både fra skolen på Skogn og flere andre skoler også få komme på dagforestilling. Ellers blir det i år seks kveldsforestillinger i perioden 13. april til ut april måned, med billettsalg gjennom Kultar. Til hver av dem er det 220 plasser.