28 ungdommer står på scenen og ingenting tyder på at flere av dem er ferske i gamet når de både danser, synger og er skuespillere i Fame. Det var ungdommenes valg å ta med publikum til en danse- og musikkskole i New York i en forrykende musikaloppsetting av Fame. Vi møter blant annet danseklassen med humoristiske replikker og sanger om tarmfloraen. Selv om danselærer Ms Bell (Anneli Aas) mener danserne må stå over flere måltider, hevder enkelte studenter at cola og muffins må være gull for tarmfloraen. Synnøve Kosberg Sørensen har noen tørrvittige kommentarer i sin rolle som musikklærer Mrs Scheinkopf. I danseklassen blir publikum introdusert for noen heftige dansebevegelser, ikke minst fra Tiril Norberg Sørholt som Iris og Aksel Sporild som Tyrone.

Full skjerpings

Fame er en musikal hvor flere historier til de mange av studentene skildres gjennom treårig skolegang med dans, drama og teater. Vi får levert en historie om en mangfoldig gruppe studenter som forplikter seg til tre års kunstnerisk og akademisk arbeid. Med både godhet og humor utforsker skognungdommene problemer som mange unge mennesker står i.

Musikklassen med Synnøve Kosberg Sørensen som lærer Mrs Scheinkopf.

Ungdommene i Skogn teaterlag mestrer å gi en god flyt i framføringen med gode overganger mellom scenene og det er tydelig at de som står på scenen er godt samkjørt.

–Det var ikke sånn i går, sier en lettet teaterleder Kjell Aksel Sporild etter premieren fredag.

–Det er vel gjerne slik at en dårlig generalprøve gir en god premiere. Det ble full skjerpings da så hvor mange som satt her, sier Sporild, som kunne telle 190 gjester i Reehaug samfunnshus.

Ferskis

Hovedrollen Carmen spilles av Ida Maria Bracho Eriksen. Fame er første oppsetting hun er med i sammen med Skogn ungdomslag. Eriksen forteller hun ikke har mye erfaring med teater fra før.

Dramaklassen hvor Jette By har rollen som Ms. Myers.

–Jeg har gått på sang i kulturskolen noen år og drama ett år. Jeg begynte på Skogn ungdomslag dette skoleåret, forteller Eriksen, som går i sjuende trinn og har allerede funnet ut at hun vil studere drama.

Michael Jackson

Aksel Sporild har vært med i Skogn ungdomslag i tre år. Hans store interesse er dans og nettopp det får han utøvd i sin rolle som Tyrone i danseklassen.

–Jeg har danset hele livet og det var faren min som introduserte meg for Michael Jacksons måte å danse på. Det var ett år jeg var med på hip hop, men jeg utvikler meg selv og har danset hele livet, forteller Aksel Sporild.

Dansegruppa er lei av oppfordringer om å hoppe over måltider.

Han innrømmer at han var veldig nervøs før han gikk på scenen.

–Men så fort foten er på scenen, glemmer jeg verden og kjenner det er der jeg hører hjemme, sier Aksel Sporild.

Satser høyt

Med årets oppsetting har Skogn ungdomslag doblet budsjettet med 200.000 kroner. Helga Haga er leid inn som regissør, Hulda Vestvik som koreograf og Åse-Rakel Bøhn som sanginstruktør. Første halvår ble brukt til teaterlek og grunntrinn og med bare noe koreografi før det ble fullt fokus på Fame.

–Visjonen i år har vært å være mye tryggere på scenen. Grunntanken er å gi ungdommene en god ballast. Vi vet jo ikke hva vi får for her er det ingen audition. Det har vært kjempeviktig, forteller Kjell Aksel Sporild.