Ungdomsarrangementet Statement er tilbake der det startet for elleve år siden. I Sul. På kvelden 16. mai braker det løs igjen, i en oase av aktiviteter som innbyr til fart, moro, spenning, adrenalin, eller hva det måtte være. Noen faste poster, noe nytt.

Statement arrangeres for ellevte gang, og skos over samme lest som tidligere år. I fjor benyttet man riktignok anledningen til å benytte lokaler i Vuku til formålet, men i år er begivenheten tilbake der mange vil si den hører hjemme. Ikke minst ungdommene selv.

Gratis

– Vi fikk tilbakemeldinger fra ungdommene på at de ønsket det slik, forteller Siri Strand som representerer ungdomsskolenes miljøteam.

Statement er et rusfritt arrangement myntet på ungdomsskoleelevene i Verdal. For åttende, niende og tiende, og det er helt gratis. Det inkluderer også skyss til og fra. Deltakertallet har de siste åra ligget et sted mellom 300 og 350. Det representerer godt over halvparten av alle ungdommene i aktuell alder.

Må melde seg på

Påmeldingen starter fredag 27. april. Samme dag blir det «kick off» ved de to ungdomsskolene i Vuku og på Verdalsøra.

Alle som tenker å delta, må melde seg på. Dette på grunn av hensynet til skyssbehovet, samt at arrangørene vil vite hvem de har med seg under sine vinger. Foreldrekontakten er også viktig. I tillegg er det enkelte av aktivitetene som av praktiske årsaker krever forhåndspåmelding. Det gjelder paintball, «fear factor» ved Galleri sør i nærheten av Vaterholmen og motorsport i Verdal motorsenter.

I fall det blir stor pågang, er det først til mølla-prinsippet som gjelder.

Disco, neon og sumo

Videre kan ungdommene se fram til aktiviteter som luftrifleskyting, sumobryting, bruskasseklatring, quiz, reaksjonstest, neonsminke og selvsagt disko i storsalen.

Sumobryting blir en av aktivitetene også i år. Dette bildet er fra Statement i fjor. Foto: Kristin Heggdal.

–Vi har flere aktiviteter i vente, men kan ikke røpe alle riktig ennå, sier Kristine Kjesbu som representerer miljøteamet ved Vuku ungdomsskole. Det endelige programmet avsløres under skolenes «kick off» fredag. Det er ingen tvil om at det knyttes forventninger til også årets utgave av Statement.

Det er mange nysgjerrige ungdomsskoleelever. Vi får ofte spørsmålet «hvordan blir det i år?», forteller Anders Westrum-Rein fra ungdomsskolenes miljøteam. For åttendeklassingene som får anledning til å delta for første gang, er forventningene kanskje ekstra store.

Busser til og fra

Det går busser både fra videregående og fra Vuku. På returen cirka klokka halv ett på natta, vil bussene stoppe flere steder. Arrangørene legger vekt på å holde den gode oversikten, slik at både ungdommer og foreldre skal føle seg trygge.

Samtidig berømmer de det gode samarbeidet med foreldre, øvrige frivillige og med næringslivet som alle stiller opp, enten det dreier seg om arrangementstekniske ting, vakthold, premier, utstyr sponsing eller med funksjoner for øvrig. Alt i alt vil rundt 80 til 100 medhjelpere være i sving. Arrangementets budsjett beløper seg til i overkant av 120.000 kroner.

Vuku idrettslag stiller med kiosk.

Kan vinner scooter og iPad

I det arrangementet nærmer seg slutten, vil nok minst tre av deltakerne ta kvelden med et ekstra bredt smil. Blant tiendeklassingene trekkes det en scooter, inkludert kjøreopplæring. Med politiet til stede, gjøres det samtidig et poeng av at vinneren må blåse grønt på promillemåleren. Blant niende- og åttendeklassingene trekkes det ut en iPad til en heldig vinner fra hvert trinn.

Statement arrangeres i et samarbeid mellom ungdomshuset Panzer, ungdomsskolenes miljøteam samt kommunens ungdomskontakter.