Den 9. mai inviterer Stiklestad Nasjonale Kultursenter til et nytt arrangement i serien «Gjenstandene forteller», som er et samarbeid med Verdal historielag. Denne gangen er temaet ras i Verdal.

–Natt til 19. mai er det 125 år siden Verdalsraset rammet Verdal, men det er ikke det eneste raset som har rammet dalen. Vi vet at det gikk flere ras i middelalderen, noe vi for eksempel kan se spor etter rundt Stiklestad kirke, skriver arrangørene i en pressemelding.

Denne dagen er det lokalhistoriker Ola Schei som skal fortelle om Verdal sin rashistorie, mens geotekniker Jarle Nestvold skal vise hvorfor det har gått så mange kvikkleireras her. I tillegg til foredragene blir det historier fra Verdalsraset, sang og musikk ved Hildur Norum og Morten Fornes på trekkspill. Gunhild Rikstad er konferansier.

I tillegg til arrangementet har SNK to utstillinger i kulturhuset knyttet til Verdalsraset. Utstillinga på messaninen forteller historien om Verdalsraset i 1893 gjennom bilder, øyenvitneskildringer og en lysbildeserie.

–I tilbakeblikk-kroken viser vi gjenstander som ble funnet under utgravinga av husmannsplassen Hegstadstu i 1970. Hegstadstu ble begravd av leirmassene under Verdalsraset 19.mai 1893, skriver de.