Under et monument av en sovjetisk stridsvogn ved bredden av Narva-elva i Estland ble 8. mai også ærefullt markert av Verdal historielag. Leder i laget, Roald Veimo, holdt en tale og leste et verdalsdikt.

«Snu deg mot flagget og tenk på de falne. Bøy ned ditt hovud i vyrdnad for deim. Dei ofra alt, sitt liv og si framtid, så Noreg for oss skulle vera ein heim.»

Georg Sjåstad skrev diktet til avdukinga av minnesmerke i Moe-parken, 8. juni 1984. Han var en av soldatene som kjempet mot tyskerne i Verdal 21. april 1940.

Dro linjer hjem

Tilhørerne til diktlesningen i Estland var turdeltagere, med blant annet Ivar Sjåstad (sønn av Georg Sjåstad) og representanter fra Veteranforeningen i Trondheim.

Roald Veimo kom i sin tale inn på de omskiftelige tider. Han minnet om at Sovjet i 1945 var våre allierte, at de slåss på samme side som oss mot samme fiende.

–Nå er ikke de våre allierte lenger. De som nordmenn slåss imot, de er våre allierte, sa Veimo. Han dro så linjene til kampene på Verdalsøra for 78 år siden.

–Kampene begynte i 6-tiden om morgenen 21. april. Det var første gangen at tyske og britiske landstridskrefter møttes i kamp under Den annen verdenkrig. Det var nemlig utplassert britiske soldater i Verdal, og de kjempet sammen med nordmenne.

Turdeltakerne Magnar Kristiansen og Olav Nyberg ved monumentet i Narva.

Veteranenes tale

Veimo fortalte også kort om sin egen far Morten Veimo som ble tatt til fange av tyskerne denne dramatiske morgenen på Verdalsøra.

Svein Arne Risvold holdt også en tale på vegne av veteranene fra internasjonale operasjoner.

–Frigjøringsdagen er den viktigste dagen i året. Frihet er ikke noe du får gratis, fremhevet Risvold.

Seremonien i Narva ble avrundet med første vers av «Ja, vi elsker».

40 personer er med på tur til Estland som er et samarbeid mellom Verdal historielag/Foreningen til bevaring av De Værdalske Befestninger og Sende Busstrafikk.