– Jeg har vært med i Fame på Reehaugen, og Andrea har vært med i UKM, så vi har da stått på en scene før. Derfor tror jeg dette går helt fint.

Det var to selvsikre unge damer lokalavisen møtte i solskinnet utenfor Skogn barne- og ungdomsskole mandag formiddag. Med selveste 17. mai bare noen få dager unna, så virket det overhodet ikke som lampefeberen hadde rammet nasjonaldagens hovedtalere i Skogn.

Tvert imot. Selvtilliten var på topp, og det selv om de ikke hadde fått sett talen de skulle holde enda. Det skulle de visst først senere samme dag få ta en titt på for første gang.

Det er 7.-klassingene i Skogn som har oppgaven med å holde tale 17. mai.

Det er ikke så mange som rekker opp hånda når spørsmålet kommer om hvem som har lyst. I Andreas klasse var det to stykker, men etter loddtrekning så var det Andrea som fikk jobben.

Talen jentene skal holde har imidlertid de fleste av medelevene i 7 A og B delaktighet i.

To og to har skrevet et forslag til en tale, og lærerne har plukket ut det som går mest igjen og satt det sammen til ett manus.

Det er altså dette sluttproduktet som den unge taleduoen ikke har sett noe til enda.

–De sa de hadde det så travelt, men det går sikkert helt fint. Det er jo lenge igjen til 17. mai, sier Antonie.

Dere må vel prøve en generalprøve foran mamma eller pappa, sånn for sikkerhets skyld?

–Jeg skal i hvert fall ikke gjøre det foran mamma, for da blir jeg kjempeflau. Jeg skulle holde konfirmasjonstale og øvde med mamma, men det ble bare tull, men da jeg holdt den på ordentlig gikk det fint, påstår frøken Stavrum.

Andrea på sin side tror hun vil sove like godt som vanlig natten før den store dagen.

–Jeg gleder meg aller mest. Det blir leker og konkurranser, og så skal jeg spise mye is. Rekorden er 12 is, så kanskje jeg må prøve å slå den.

Likevel – de må nok innrømme at det vil krible litt i magen når de går opp på talerstolen med nesten hele bygda som tilhørere, men når man har stått på scenen på Reehaugen så går nok dette helt fint også.

Avgangselev

I Verdal er det en 10.-klassing som skal være årets hovedtaler på 17. mai.

Erle Musum Lyng skal i ilden nærmest rett utenfor klasserommet.

For i år er det ved Verdalsøra barne- og ungdomsskole som er stedet etter at toget har gått fra videregående, gjennom sentrum og opp til skolen.

–Tradisjonen er at dette arrangementet er i Moeparken, men altså ikke i år. Det er veldig viktig at alle får med seg.

Det sier Rune Dillan, som er årets 17. mai general i Verdal.

Rune Dillan og Erle Musum Lyng ønsker i år alle velkommen til 17. arrangement ved Verdalsøra barne- og ungdomsskole. Det er hit toget har sin endestasjon i år. Foto: Erlend Aune.

Moeparken er under opprusting, og derfor blir det ny endestasjon for toget i år.

Ruta i år blir altså start fra videregående klokka ti og ned den nyoppussede Nordgata. Til høyre ved Esso-stasjonen og opp Jernbanegata. Videre under jernbanen og Nordåkeren før man svinger til høyre opp Haakon 7. alle.

I år er det tiendeklassingene i kommunen som får æren av å gå først i toget og danne flaggborg.

Vel framme blir det hilsen fra ordføreren, og ikke minst tale for dagen ved Erle Musum Lyng.

Må feire dagen

Hun synes det er viktig å markere nasjonaldagen, og selv om Erle gruer seg litt, så kan hun være trygg på at grunnlaget er det aller beste.

Hennes forslag til tale ble plukket ut av de innsendte bidrag, men som taleren sier;

–Jeg er glad i å skrive, med kanskje ikke like glad i å tale for masse folk.

Det gjelder nok for de fleste av oss.

Erle vil gjerne holde en litt annerledes 17. mai tale, hvor mennesker og fellesskap står i sentrum. Noe mer vil hun ikke røpe, for en tale på nasjonaldagen skal jo være litt eksklusiv.

Nå blir det litt øving foran speilet fram mot den store dagen. Da behøver hun ikke være så bundet av manus og kan slappe litt mer av fra talerstolen.

Men mest av alt gleder også Erle seg til den store dagen. Hun synes det er viktig at vi feirer nasjonaldagen på en skikkelig måte.

Statsviter

– Det blir noen hektiske dager. Jeg holder på med innspurten på masteroppgaven i statsvitenskap, så nå blir skriving på begge deler før jeg reiser oppover.

Torbjørn Andre Moe er på telefonen fra Oslo. Til daglig er 25-åringen student i Trondheim.

Torbjørn Andre Moe sitter i fylkestinget i Trøndelag for Ap i tillegg til studentlivet. Nå gleder seg imidlertid til å komme hjem for å holde 17. mai-talen på torget i Levanger. Foto: Privat.

Planen var å feire 17. mai og pinsen i hovedstaden sammen med kjæresten, men forespørselen fra komiteen i hjembyen endret på de planene.

Men det synes den samfunnsengasjerte mulesbyggen er helt i orden.

–Jeg skal ærlig innrømme at jeg synes det var stas å bli spurt.

Og når vi spør hva talen vil dreie seg om svarer han:

–Det er en urolig verden der ute. Vi er tross alt heldig som bor i det landet vi bor i. 17. mai kan derfor være en fin anledning til å reflektere over akkurat det.