– Min farmor Åse Okkenhaug var bror til Paul. Det betyr at dette selvsagt blir spesielt for meg. I tillegg har jeg lenge hatt lyst til å synge Levangerkantaten, så det er klart jeg ser fram til dette.

Innherred møtte tidligere i uka Levangers egen operastjerne, Maija Skille, i Sjøparken. Anledningen var Okkenhaugåret vi er inne i.

9. juni kommer andre del av tre hovedbolker i 110-årsjubileet siden Paul Okkenhaug ble født.

Da skal nemlig Levangerkantaten fremføres i Sjøparken i stort format, og denne gangen med lokale krefter i sentrum.

Maija Skille er som nevnt solist. Levanger Musikkforeningen står for musikken under ledelse av Hilde Sand. Cirka 70 korsangere fra Åsen Songlag, Kor 7624, Levanger Blandakor, Levanger Mannssonglag og Corevi skal supplere det hele ved hjelp av dirigent Rannveig Skillingstad.

Totalt vil rundt 100 aktører være i sving når første tone settes klokken 16 denne lørdags ettermiddagen.

–Dette blir en perfekt dessert for alle som har syklet Tour de Tomtvatnet tidligere på dagen, til å få en kulturell opplevelse etter å ha vært i fysisk aktivitet. Men selvsagt er også alle andre hjertelig velkommen.

Tredje gang

Hans Vist er sekretær Okkenhaugselskapet. Han er stolt over å kunne presentere frontfigurene som for tredje gang skal fremføre Levangerkantaten i stort format i trehusbyen.

I 2008 ble konserten i Levanger kirke innspilt på DVD. Den gang var det med Trondheim Symfoniorkester i spissen og Marianne E. Andersen var solist.

I 2011 var Levanger by tusen år. Da hadde Trond Kolaas arrangert musikken om for janitsjar.

Med i ensemblet var den gang som nå Levanger Musikkforening og Levanger Blandakor.

Levangerkantaten ble fremført første gang i Levanger kirke på byens hundreårsdag 18. mai 1936. Både kantaten og gudstjenesten ble direkteoverført i radio.

Lokal tekstforfatter

Tekstforfatter er Agathe Wibe, som var søster av jubileumskomiteens formann Reidar Strømsøe.

Med hennes tekst henvendte komiteen seg til Paul Okkenhaug for å lage musikk.

Dette var tidlig i hans karriere som komponist, og dette var hans første komposisjon i det store formatet, med solist, kor og fullt symfoniorkester.

Levangerkantaten er delt i seks deler.

«Lifangr» er en hyllest til byen og de skjønne omgivelser. «Sekler ni» beskriver den gamle historien til byen. I «Jamtskreia» er temaet martna og handelstradisjonene med svenskene. Når vi kommer til «Strenge kår» er det byens 100-årige historie fra 1836 som er temaet. I femte del følger en hyllest til det vakre og svært betydningsfulle Levangersundet – «Ved sundet».

I finalen tas pulsen på den nyere tid. Kantaten munner ut i et storslått utformet håp og bønn for fremtiden for byen: «Sel er staden Han beskytter.»

Dette blir første gang Levangerkantaten i stort format oppføres utendørs, og for Maija Skille gir dette ekstra utfordringer.

Ny opplevelse

– Jeg er jo stort sett vant til å synge innendørs. Samtidig blir det spesielt å synge sammen med korps. I tillegg skal jeg forsøke å formidle en poetisk tekst gjennom bilder, men uansett tror jeg dette blir både flott og storslagent.

Det blir mye tekst å sette seg inn i for lektor Skille de nærmeste dagene. I tillegg skal hun ha studenter opp til eksamen ved skuespillerutdanningen ved Nord universitet.

Maija trives i sin nye rolle som pedagog, og med en slik trygghet i bunnen så angrer hun absolutt ikke at hun gjorde levangsbygg av seg igjen.

–Som småbarnsmor var dette utmerket. Med full lærerjobb så gjør det at jeg kan være litt selektiv med valg av oppdrag, men når denne forespørselen dukket opp så var det selvsagt ikke aktuelt å takke nei.

Selve kantaten vil ha en varighet på en halvtime, men med noen andre nummer i tillegg som vil hele arrangementet vare rundt en times tid.

Det er bare å glede seg – med såre sykkelrumper eller ikke.