Besøkte dirigentens hjemsted

40-årsjubileet ble feiret med tur og konserter - og reportasje i lokalavisa!
Kultur

Dagene 17. til 21. mai gjennomførte Levanger Blandakor en meget vellykket kortur i Helgeland-, Salten-området til Sulitjelma og Misvær. I Sulitjelma og Misvær ble det arrangert kirkekonserter der blandakoret fikk vist fram sitt varierte repertoar godt ledet av sin dirigent Per Anker Johansen.

Det er jubileumsår, – Levanger Blandakor er 40 år og vår dirigent har ledet koret i alle disse årene. Når vi så skulle på tur med koret, hva er da mer naturlig enn å dra til Helgeland og Salten, der vår dirigent kommer fra. Sulitjelma og Misvær er gjentakende ganger nevnt i våre korøvelser.

Tradisjon på kirketrappa

Turen vår startet 17. mai i strålende sommersol. Tradisjon tro gjennomførte vi vårt årlige oppdrag med å synge på kirketrappa klokken ni, der det hvert år legges ned krans ved minneplaten over dem som ofret sitt liv for Norge i andre verdenskrig.

Første etappe med Brustad Busstrafikk, går via Gartland over til kystriksvegen og Brønnøysund, der vi booker inn på Thon Hotel like ved inngangen til Brønnøysund. Bussturen er bare trivsel for korister som får masse lokalkunnskap tilført om Bindal, Heilhornet og Leka fra kunnskapsrike korister. Turen videre går via Tjøtta, der en av våre korister, Reidar Berg har sin sommerresidens. Her var det gjort i stand en meget velsmakende lunsj. I vakre omgivelser tar vi vegen over Saltfjellet på veg mot vårt første mål som er Sulitjelma. På vegen dit har vi fyldig guiding om området vi passerte og lokalhistorie om gruvesamfunnet Sulitjelma av vår kunnskapsrike dirigent, Per Anker.

Pinsaften fikk vi en flott guiding på Sulitjelma Gruvemuseum, der museet hadde åpent spesielt for oss denne helgen. Sulitjelma var Norges største kobberverk gjennom det tjuende århundre. Bergverksdriften i Sulitjelma startet i 1887 og siste skift kom ut fra Giken-Charlotte gruve 28. juni 1991. Produktene var kobber, svovelkis og sink, samt litt sølv og gull.

Reportasje i lokalavisa

Blandakoret gjennomførte en meget vakker konsert i Sulitjelma kirke på ettermiddagen og det var et godt oppmøte fra stedet og fra omegn. Vår dirigent med familie har hatt sin jobb i Sulitjelma i mange år og det var tydelig et hjertelig møte med et sted og et folk som har stor plass i deres hjerter. Saltenposten lagde en flott reportasje om vår dirigent og kor og gode tilbakemeldinger fra konserten. Koret hadde og med seg vår eminente musiker Tore Haugan som trakterer trekkspillet på ypperste vis.

Pinsedagen måtte vi ta farvel med Sulitjelma og via Fauske og Saltstraumen drog vi til Misvær, der vår dirigent er født og oppvokst. I Misvær ble vi servert en nydelig middag fra urtehagen på Tofte, et lite serveringssted med sjel. Vår dirigent viste oss rundt på dette lille stedet og her fikk vi og historien rundt det nedlagte ysteriet som skapte den ekte Misvær-osten.

I Misvær holdt vi en kirkekonsert sammen med Skjerstad Mannskor.

Kvelden ble en opplevelse som vi sent glemmer. Sjelden får en så nært et samspill mellom kor og publikum og tilbakemeldingene var mange og varme.

Alt tar en ende og via overnatting på det flotte Rognan hotell har vi en hel dags busstur hjem til trivelige Trøndelag på andre pinsedag. Levanger Blandakor har hatt en uforglemmelig kortur sammen med sin dirigent i 40 år.

Vi er takknemlige.