Erling Neergård fortsetter der Paul Okkenhaug slapp

I kveld.

Erling Neergård sammen med Mari Lunnan, som er Paul Okkenhaugs barnebarn.  Foto: Marit A Veimo

Kultur

Onsdag kveld blir det konsert i Levanger kirke med fokus på improvisasjonene til Okkenhaug. Kantor Erling Neergård vil fortsette der Okkenhaug slapp.

–Paul Okkenhaug (1908-1975) var bl.a. kjent for sine improvisasjoner i gudstjenestene i Levanger kirke. Dette har vært utgangspunktet for konserten kantor Erling Neergård har satt sammen. Neergård har hentet frem skisser og opptak av Okkenhaug og skal bruke dette materialet i konserten, skriver Levanger kulturkirke i en pressemelding.

Det blir improvisasjoner gjennom hele konserten, bl.a. med utgangspunkt i to skisser for orgel og to melodier av Okkenhaug. Det blir også fremføring av et mer ukjent verk av Okkenhaug; «Magnificat» som antagelig ble brukt som introduksjon i gudstjenesten.

Improvisasjon

Kantor Neergård har også skrevet ned en 15 minutter lang improvisasjon av Paul Okkenhaug for orgel. For første gang siden Okkenhaug selv spilte den inn vil improvisasjonen igjen bli spilt i Levanger kirke.

Det blir også to improviserte utvidelser av orgelstykker av Okkenhaug. «Intrata» skrev Okkenhaug til broren sin sitt bryllup i 1936, og der har han med en liten strofe fra Griegs kjente sang «Jeg elsker dig». På onsdagens konsert blander Neergård hele melodien til Grieg inn i Okkenhaugs Intrata.

–«Fuge over EH» var noe av det siste Okkenhaug skrev. Han improviserte antagelig hele stykket i bryllupet til sin sønn i 1974, men ble ikke ferdig med å skrive ned fugen. Kantor Neergård vil derfor fullføre fugen med en improvisert videreføring og slutt, heter det i pressemeldingen.