27. og 28. juli besøker Filmbussens sommerturné Levanger. Filmbussen ble startet av Hallvard Witzøe da han fremdeles gikk på filmskolen, og han var i mange år leder for filmbussen. Witzøe ble i 2012 nominert til Oscar for sin debut, «Tuba Atlantic». Nå er det Midtnorsk Filmsenter som driver og eier prosjektet, forteller ansvarlig for satsningen på barn og unge, Marit Bakken. Årets instruktører inkluderer regissør, og filmbussens leder, Jon Vatne. Bakken beskriver Vatne som «kanskje en av de ypperste regissørene en kan tenke seg». Resten av instruktørene er filmskaperene Fanny Ovesen, Brwa Vahabpour, Martin Walther, og filmfotograf Annicken Aasheim.

– Dette er folk fra øverste hylle. De er filmfaglig veldig dyktige, og er bredt skolert, innen både dokumentar og fiksjon. I tillegg byr de på seg selv, og det har like mye å si, mener Bakken.

Sosialt opplegg

Det sosiale er altså like sentralt for de unge deltakerne.

– Det er en god arena for å knytte vennskap. Det finnes historier om noen som sa at de fant sin første venn på Filmbussen, og en føler seg inkludert og sett. Det er en bra plass å finne andre som er interessert i det samme, sier Bakken.

Dette er det ellevte året med Filmbussen, og opplegget tilsvarer det fra tidligere år:

– Ungdommer mellom 12 og 19 får være med på en filmproduksjon fra A til Å. Altså, fra en idé til en ferdig film. Gruppene får utfolde seg fra egne idéer, og får tett oppfølging gjennom hele prosessen, sier Bakken.

Det kreves ingen forkunnskaper, og alle kan være med, for å lære seg om filmproduksjonens faser. Instruktørene er dyktige, og det tekniske utstyret er godt, forteller Bakken. Etter to dager skal deltagerne vise frem en ferdig film, og den 4. august, når sommerturnéen er over, skal alle filmene ha premiere på Steinkjer. Der blir det prisutdeling, finstas og rød løper, en hel Hollywood-imitasjon.

Rekruttering

Bakken forteller at Filmbussen er en god rekrutteringsarena for Midtnorsk Film, siden en får vist frem at film er noe en kan leve av, og en mulig yrkesvei.

–Det er flere som har blitt rekruttert inn i filmbransjen, og som har bestemt seg for å bli filmskapere etter å ha vært med på Filmbussen. Så får en lært å utfolde seg gjennom visuelle medier, og ikke bare gjennom skrift, som på skolen. En lærer å fortelle historier med andre virkemidler.

Ledige plasser

Påmeldingsfristen var 24. juni, men det er fremdeles ledige plasser.

–Nå har vi ti påmeldte, og det er plass til 20-25, sier Trine Walleraunet, som har ansvar for å koordinere påmeldingen i Levanger kommune.

Tidligere har det vært mellom 15 og 25 deltagere på Levanger.

–Erfaringsmessig er dette et godt tilbud, og det er gøy å få besøk. Ungdommene trives, sier Walleraunet.