De har ikke ville gått ut med det tidligere, men nå vet de at det blir: Til høsten skal GRAS spille inn plate i Øra studio i Trondheim. Trønderne debuterte med egenkomponert vømmølmusikk i forkant av årets festival, og fikk mye skryt for den. Nå går folkrock-bandet litt nye veier musikalsk.

–Vi har de fleste av låtene klare. Så er vi så mange som har holdt på så lenge at vi har skuffer og skap fulle av tekster. Så skal vi få dem inn i det soundet vi vil ha, sier vokalist og akkompagnerende gitarist, Jeanette Hoseth.

GRAS har i fellesskap skapt et særegent, vokalsterkt, folkelig og upolert sound som berører mange sjangre: De har blitt beskrevet som en musikalsk blanding av Gåte, Katzenjammer, trønderrock og Ronja Røverdatter-musikk, forteller Hoseth.

Platepress

Bookingbyrået Globetrotter Event & artist, som de samarbeider med, «sparker dem litt i ræva» og inn i studio.

–De sa at «nå må dere lage plate så fort som mulig», forteller Hoseth.

Etter plateslippet blir det fullt kjør, sier hun.

Betyr det at dere skal leve av dette i en periode?

–Det er umulig å vite før vi er i gang, men det er definitivt et mål, svarer Hoseth.

Bandet består av Ingrid Elise Andersen, på melodica, Tora Dahle Aagård på elgitar, Solveig Salthammer Kolaas på piano, Anne Merete Kvelstad på fele, Sondre Mikalsen på trommer og Astrid Rennemo på bass: de fleste synger. Mikalsen er nytt medlem i det som tidligere var et rent dameband.

–Egentlig er det helt tilfeldig at vi ble et jenteband. Vi ringte bare dem vi ville spille med, fortalte Hoseth til Innherred i mai.

Ekte

I senere tid har de måttet ta oppdrag som trio, av praktiske årsaker. Men i studio, og til høstens konserter, skal hele bandet være med.

–På konsert med Gras får du en finurlig miks av musikalske ytterpunkt, både tekstlig og arrangementsmessig. Blandingen av humor og seriøsitet, enkle stev og mektige musikalske vokal- og bandarrangement gjør GRAS til et unikt tilskudd i musikkverden!

Det er altså ikke vømmølplate bandet nå skal i studio med. Samtidig vil nok noe av vømmølsjelen bestå. I mai sa Hoseth dette om vømmøl, i motsetning til mye av dagens musikk.

–Det er autentisk og ekte. Musikken som lages i dag er så finpolert at jeg synes ikke det blir fint. Det treffer meg ikke, det blir for rent.

Såmmårshow

Det var på musikaltur til Oslo at bandet kom på tittelen Gras.

–Vi orket ikke å hete Blomsterpikene eller noe sånt. Og om vi skulle hete noe sånt som Vømmøldalens kjerringer, måtte vi ha spilt bare vømmøllåter. Ettersom ett av bandmedlemmene er frisør, tenkte vi litt på Nykløpt Gras. Men det ble for langt og komplisert, så vi endte med Gras, sa Hoseth i mai.

Ellers skal Hoseth fortsatt være hovedsolist når Såmmårshow-forestillingen inntar Borggården på Stiklestad, 22. juli, i tillegg til at hun studerer master ved Nord.