For fem år siden fikk Robert Hansen påvist ME. En sykdom som gjorde ham energiløs, utmattet og sliten. Til slutt ble han så sliten at han måtte slutte i lærerjobben sin, og tilbrakte mesteparten av de tre neste årene i sengeliggende tilstand. I dag er Robert kvitt det verste av sykdommen, men sliter med depresjon og angst som følge av lang tid uten kontakt med mennesker. Det siste året har han skrevet masse dikt, og i august gir han ut sin første diktsamling i bokform.

–Jeg fikk påvist ME for fem år siden. Det var noen år der jeg egentlig bare lå i senga. Hver dag var en kamp. Man blir fort dårlig psykisk av å være så dårlig fysisk.

Sykdommen kom ikke over natta, men Robert merket over tid at han stadig ble tappet for energi, uten at han tenkte nevneverdig over det til å begynne med.

–Mot slutten av lærerkarrieren min var jeg helt utmattet da jeg kom hjem fra jobb. Jeg tok ut all energien jeg hadde på jobb, og tenkte at det ikke var vanlig. Man skal ha igjen litt krefter også etter jobb, ikke bare flate ut på sofaen eller senga til neste dag.

Full stopp

Etter å ha vært sliten over en lengre periode sa kroppen til slutt stopp for Robert.

–Den dagen sykdommen virkelig inntraff var jeg helt kaputt. Det var plutselig ikke igjen energi til noe.

Da sykdommen inntraff for fullt var ikke Robert i nærheten av å kunne skrive dikt, men han mener det kan være en del av grunnen til at han nå skal lansere sin egen bok.

–Sykdomsperioden kan nok være en av grunnene til at jeg begynte å skrive dikt. Jeg visste jo egentlig ikke at det skulle bli en bok av det. Det jeg skriver om er tanker som jeg har hatt i hodet lenge.

Familiestøtte

Robert forteller at han har hatt stor støtte fra sin kone.

–Det er veldig mye som må gjøres i en familie og det er vanskelig for meg å se hvordan jeg skulle klart meg uten hjelpen fra min fantastiske kone. Det er dessverre så altfor mye som jeg ikke har klart og klarer å gjøre. Jeg har skrevet flere dikt som handler om hvordan hun har stilt opp og fremdeles stiller opp. Hun er en fantastisk mor til våre barn og et utrolig sterkt menneske som fortjener å hylles.

Friskere

Etter mange år med sykdom og sengeligging, er Robert nå mye friskere enn han var tidligere. Han presiserer at han fortsatt blir veldig fort sliten, men at han tar seg en gåtur hver morgen. Det er under gåturen at intervjuet med Innherred foregår.

–Disse gåturene gjør at jeg får luftet hodet litt. Det er best for problemene mine at jeg utfordrer angsten med å gjøre det jeg frykter. At jeg sitter her med deg er en stor utfordring for meg, og bidrar til å behandle angsten positivt, forteller Robert til lokalavisa.

Både ME og angst er sykdommer det er vanskelig å leve med. At Robert sliter med begge, gjør ikke ting enklere.

–For angsten sin del bør man gjøre nye ting, og utfordre hjernen hele tiden. På grunn av ME-sykdommen blir jeg veldig sliten av nettopp det, og dermed blir det vanskelig å pleie angsten også. ME og angst er dessverre en ganske vanlig og dårlig kombinasjon.

Snakker ut

Nå er han på bedringens vei, og har ingen problemer med å snakke om sykdommen.

–Å snakke om angst er ikke noe problem for meg. Jeg vet at det er mange som sliter med å prate om det, så det er bare bra at jeg kan snakke om det. Det er mange som skjemmes, og det har på mange måter blitt litt tabu å slite med angst. Selv om jeg forstår at det kan være vanskelig, mener jeg det ikke er noen grunn til at det skal være tabu å ha eller snakke om mentale problemer.

Robert legger til at problemene ikke alltid synes på utsiden.

–Det vises ikke utenpå at man har det vanskelig inni. Mange tolker det slik at man er frisk fordi man ser frisk ut og fordi man klarer å gjennomføre enkelte ting. Det er dessverre ikke riktig. Kampen som foregår inne i hodet mitt er vanskelig for folk å se, og derfor også ofte vanskelig å forstå.

Forfatteren forteller at nettopp det er et stort problem for mange med mentale problemer, og at det er fort gjort å dømme det man ikke forstår.

–Jeg tror verden hadde vært et mye bedre sted om vi alle klarte å bruke mer tid på å forstå våre medmennesker og mindre tid på å dømme. Folk som møter meg kan jo fort tolke at jeg er frisk fordi jeg smiler og vitser. De vet ikke at jeg mentalt sliter med å gå ned trappen i mitt eget hus eller at jeg etter en gåtur trenger flere timer for å komme meg igjen.

Gruer

Robert forteller at han fortsatt gruer seg til det aller meste, og at å møte folk kan være utfordrende.

–Man tenker på alt som kan gå galt. Før dette intervjuet gikk jeg også og tenkte på hva som kunne gå galt, så det er godt å få det overstått så fort som mulig. Hvis vi hadde avtalt et intervju i morgen så hadde hele denne dagen gått med til å grue meg til møtet.

Boklansering

Likevel skal altså Robert gi ut bok. Boka lanseres 1. august, og kan allerede forhåndsbestilles gjennom nettsidene til ALEA forlag. Forfatteren oppfordrer samtidig de som ønsker å lese diktene hans til å legge han til på Facebook, hvor også linken til forhåndssalget ble lagt ut på onsdag. Der kan man også lese 40 dikt før man eventuelt bestemmer seg for om man ønsker å kjøpe boka for å lese flere.

– Jeg håper at det iallfall blir solgt noen eksemplar. Jeg har fått gode tilbakemeldinger på Facebook, hvor jeg legger ut diktene. De fleste ligger på rundt 500 likes, mens noen har over 600 likes. Flere sender meg også personlige takkemeldinger, og det er det lite som slår.

Robert tviler på at det hadde blitt noe bok uten reaksjonene fra sosiale medier.

–Uten reaksjonene på Facebook hadde det nok blitt med det første diktet. Det er fantastisk givende for meg at noen får noe ut av det jeg skriver. Det er ikke mye som gleder meg mer.

Med slik oppslutning på sosiale medier tyder mye på at diktsamlingen vil bli populær. I boka skriver han om barndom, og hans meninger om hvordan det er lurt og mindre lurt å oppdra barn. Hans etos styrkes på grunn av hans bakgrunn som lærer.

–Jeg skriver dikt om mange forskjellige temaer. Blant annet om kjærlighet, om å tørre å leve, om kommunikasjon rettferdighet, om å sette pris på det man har, og ikke minst om medmenneskelighet.

Mange tanker

Robert legger ikke skjul på at han har tenkt altfor mye om altfor mye gjennom hele livet.

–Det har vært et problem for meg at jeg tenker og føler så mye. Alt blir liksom så intenst, men nå kommer det heldigvis noe positivt ut av det. Mange av tankene mine er vanskelig for meg, men kan forhåpentligvis hjelpe andre. Da jeg skrev det første diktet var jeg i en tilstand der jeg trodde jeg ville dø dersom jeg snudde meg fra høyre til venstre side i senga. Det er overraskende men veldig gledelig at jeg litt over ett år senere skal gi ut egen bok.

Positivitet som medisin

Selv om Hansen skriver om sterke og dype tema, skriver han også lystigere dikt, og det er viktig for forfatteren at det han skriver er enkelt å forstå for den som leser.

–Etter hvert ble diktene jeg skrev mer lystige, og jeg føler at diktsamlingen viser litt hvordan livet er. Det er ikke bare oppturer eller bare nedturer, men en berg-og-dal-bane. Mange av dem som skriver dikt skriver med så dype ord at kun en liten brøkdel egentlig forstår budskapet. I mine dikt skal det være et enkelt språk slik at alle kan ta imot budskapet. Det har jeg faktisk skrevet et dikt om også, humrer Robert.

Robert påpeker videre at de fleste av diktene er positive, og at positivitet er en god medisin.

–Jeg tror ikke det er lurt å grave seg ned og tenke at verden er urettferdig. Selv om noen av diktene er litt dystre, er de fleste positive. Positivitet er det eneste som fungerer i slike tunge perioder. Vi må se på det vi har, ikke det vi ikke har.

Oppfølgeren

Selv om boka ikke er lansert, er Robert i full gang med bok nummer to, og legger ikke skjul på at han en dag ønsker å returnere til jobblivet. Han synes dog det er vanskelig å tenke for langsiktig.

–Jeg ønsker å komme tilbake til jobblivet, men er nok dessverre ikke klar for det ennå. Jeg blir veldig fort stresset hvis jeg tenker for langt fram i tid, så jeg prøver å ta en dag om gangen. Det viktigste nå er at jeg ikke blir en person som snakker i diktform, avslutter den ferske forfatteren med et smil om munnen.

Mitt hjerte er med deg

Du som mistet

dine nære

og kjære

Mitt hjerte er

med deg

Du som ikke

er der

du vil være

Mitt hjerte

er med deg

Uansett om det

er smerte

eller glede du

får

Mitt hjerte er

med deg

der du

går.

Mitt hjerte er

med deg

Når du er ensom

og redd

Når du er motløs

og lei

Mitt hjerte er

med deg

på sorgens og

gledenes vei.

Du som har

kronisk smerte

Mitt hjerte er

med deg.

Du som ikke

var heldig med

valg av vei.

Mitt hjerte er

med deg.

Du som føler deg

til overs

på vår klode

Du som har

problemer med

ditt eget hode

Du som mistet din

søster eller bror

Du som mistet din

far eller mor

Du som føler deg

liten på vår jord.

Uansett om det

er smerte

eller glede du

får

Mitt hjerte er

med deg

der du

går.

Mitt hjerte er med deg

der du går.