«The Departed» er en dramafilm fra 2006. I hovedrollene finner vi Leonardo DiCaprio, Jack Nicholson og Matt Damon. Regissør er Martin Scorsese. I Boston ledes en irsk mafiagruppe av den nådeløse Frank Costello, spilt av Jack Nicholson. I et forsøk på å få overtaket på Costello sender politiet Billy Costigan, spilt av Leonardo DiCaprio, på et langt oppdrag i et forsøk på å lure Costello. Men i all hemmelighet har Costello samtidig fått en av sine egne menn inn i politiets rekker.

Oskar for regi

Dette er en av mine absolutte favorittfilmer. Jeg aner ikke hvor mange ganger jeg har sett den. Hovedgrunnene til dette må være regien, skuespillet og manuset. Er dette mesteren Martin Scorseses beste film? Det er vanskelig å si, men denne filmen ga Scorsese, tro det eller ei, sin første og eneste Oskar for regi. Og da snakker vi om mannen som blant annet regisserte «Goodfellas» og «Taxi Driver». Regien er nydelig. Kameraet har tidvis lange, vakre bevegelser, og zoomen brukes på sitt aller beste. Dette er en film som må ha vært et mareritt å pusle sammen med en så innviklet historie. Filmen er faktisk en nyinnspilling av «Infernal Affairs», en film fra Hong Kong. Men dette er gjort til det nærmeste man kommer perfeksjon.

Legende

Det er utrolig hvor mange gode skuespillere det er i denne filmen, så det er dessverre umulig å nevne alle. Men en av de som må nevnes er Jack Nicholson.

Legende. Det er kanskje ordet som beskriver han best, men det sier allikevel så lite om denne eksentriske mannen. Dette er ikke den første filmen Nicholson spiller en karakter som er mentalt forstyrret. Han gjorde det samme i en av de beste skrekkfilmene noensinne, «The Shining». Man kan argumentere for at han ble gitt disse rollene fordi han er ekstremt god til å spille gal, noe som selvfølgelig er sant, men jeg mistenker at han faktisk er noe smågal i den virkelige verden. Men dette er ikke noe negativt. Det er noe, som av en eller annen grunn, kommer ut på skjermen som rent gull. For det er det Jack Nicholson er, purt gull. Den beste av de beste. Det høyeste man kommer i kvalitet. Og i «The Departed» viser han nettopp det.

Uventet slutt

En annen som må nevnes er Leonardo DiCaprio. Man forventer briljans når DiCaprio er på skjermen, og det er akkurat det vi får. Han spiller den nervøse og desperate Billy Costigan perfekt. Jeg synes både Nicholson og DiCaprio burde fått en Oscar for denne filmen, men ingen av dem ble en gang nominert, noe som burde rivalisere Loch Ness-monsteret som et av de største mysteriene noensinne. Manuset er i en egen klasse. Morsomt, vulgært og fremadstormende. Nerven holdes konstant gjennom hele filmen, og slutten er en av de beste og mest uventede i filmhistorien.

Terningkast 7

Alt i alt er mener jeg «The Departed» er en av verdens beste filmer. Du skal lete lenge for å finne noe så perfekt som en Scorsese, Nicholson og DiCaprio-kombinasjon. Når det i tillegg har en så god historie å bygge på, så er det ikke rart denne filmen vant Oscar for beste film. Om jeg kunne, ville jeg gitt denne filmen terningkast 7.

Vetle Bredeli