Amatørene har innta spelamfiet på Stiklestad for fullt. I løpet av 16 hektiske prøvedager skal Spelet om Heilag Olav snekres sammen til en storslått forestilling, og i helgen flyttes orkesteret ut i vollgraven. der sørger de for å gi skuespillerne gåsehud fra første øvingsminutt.

– Jeg gleder meg utrolig mye! Det blir en helt annen følelse å få musikken sammen med oss. Det er da Spel-følelsen kommer for fullt, sier Åsmund Haga, som spiller Harald Kongsbror i spelet i år.

Mens Eindride Eidsvold inntar rollen som Kong Olav Haraldsson og får med seg et knippe profesjonelle skuespillere i amfiet, er det nemlig et stort flertall av amatørskuespillere som støtter opp hovedrolleinnehaverne i ymse roller som gårdsfolk, hærmenn og andre lokale skikkelser. I år er det hele 67 skuespillere fra Verdal Teaterlag med på speloppsetningen. Teaterlaget er nemlig hovedleverandør av skuespillere til oppsetningen, kombinert med profesjonelle skuespillere, hærmenn og andre på og rundt scenen.

Over 800 personer er registrert i frivilligregisteret tilknyttet spelet, og dugnadsinnsatsen på Stiklestad mangler nesten sidestykke i det som stadig er Norges største utendørsspel.

– De frivillige er en lokomotiv, som starter opp ferden tre uker før spelpremieren. De bruker bokstavelig talt hele ferien på å sette opp spelet, og det fortjener stor ros, sier Vigdis Haldorsen i spelnemnda før de mest sentrale amatørskuespillerne i går ble formelt presentert på tunet ved Molåna et steinkast fra spelamfiet.

17-årig debutant

Blant de aller ivrige amatørskuespillerne finner vi 17 år gamle Merita Lilleeng Grande fra Verdal. Hun ble hentet rett inn i rollen som Helga på grunn av sitt vinnende vesen på audition, selv om hun tidligere «bare» har spilt i Leirådalsspelet og vært konferansier på skolen.

– Vi så fort at hun skulle være Helga, sier spelveteran Hildur Norum, som deltok i presentasjonen av skuespillerne fredag.

Selv er 17-åringen svært spent på hvordan det blir å opptre foran et så stort publikum, men er ikke redd for å gå helt inn for rollen.

– Helga er en artig karakter, som ingen kan målbinde. Hun er på en måte datidens feminist. Det er jo skummelt å ta på seg noe slikt, men jeg ser på det som en stor erfaring, sier hun.

– Vi får veldig mange gode råd og tips fra dem som er profesjonelle og har vært med i mange år. Så vi lærer utrolig mye på få dager, sier hun.

Nylig hadde hun også et uhell på en øving, og skadet håndleddet i et scenebasketak med en medspiller. Dermed går hun med bandasjert hånd fram mot premieren.

– Jeg landet feil og forstuet armen. Den ble forslått, men det går bra. Det blir mange timer med øving framover, sier hun og smiler bredt.

Stor beskjed å få

En annen debutant er Odin Liaklev, som i år spiller Halle.

– Halle er en glad ungdom, som skal læres opp av sin far til å begynne å bli mer voksen. Jeg er en av ganske få som får lov til å være med på noe så stort som spelet, og jeg hadde aldri trodd at jeg skulle få en rolle som Halle. Det var veldig stort å få den beskjeden, sier Liaklev med et stort smil om munnen.

Han forteller om lange øvingsdager, men mye nyttig lærdom.

– Og så får jeg ri. Det er noe helt nytt, og veldig gøy, sier han.

Sandra Paulsen Storhaug gleder seg nå mest til å høre Olsoksangen i premiereminuttene, mens hun ikler seg rollen som Ranveig Trondsdotter.

– Å synge den sangen på premieren er noe helt spesielt. Det er en helt rå opplevelse, sier hun. Hun har tidligere vært med på sang og dans i spelet, men får i år Ranveig-rollen.

Overtar proffrolle

Espen Hovdahl inntar i år rollen som Froste, som senest i fjor ble besatt av en profesjonell skuespiller. Dermed er det ingen liten oppgave som venter, tross15 års fartstid i ulike roller. Deriblant som Einar og Finn Arnesson.

Espen Hovdahl inntar rollen som Froste, og gleder seg til å løse den utfordringen.

– Det er veldig artig med utfordringer. Jeg er vant til dans og ridning, men å synge blir noe nytt. Det gjør meg samtidig ydmyk å vite at det er en stor rolle å få som amatørskuespiller, særlig når alle har et så nært forhold til spelet og føler eierskap til rollene, sier han.

Han tror imidlertid at nervene blir holdt i sjakk til premieren.

– Jeg kjenner nok spenningen fem minutter før start, og det blir rart å ikke gå på scenen helt fra starten av. Men jeg tror det går bra, sier han.

Flere gårdsunger

Alex Knutli (11) er en annen ivrig barneskuespiller, som i år debuterer i spelet. Han er en av et titalls lokale barn, som i år tas inn på scenen for å prege spelet på sin egen måte.

Alex Knutli (11) har øvd godt og lenge, og er nå klar for spelpremiere som gårdsgutt.

– Det er kjempetrivelig og sosialt. Jeg har en drøm om å bli skuespiller en dag, og spille i filmer, sier unggutten fornøyd. Barna er med på fire timer øving daglig pluss helgeøvinger i den travle innspurten før premieren. Det har gått helt fint både for den ivrige debutanten og for mor Barbara, som har vært følgesvenn og sjåfør.

– Vi har vært så heldige med været at det har vært stas å få se på øvingene. Vi la om ferien i år på grunn av spelet, og det er det verdt, sier moren stolt.